ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДОВА И ОПШТИНА ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са учесницима студијске посете из градова и општина Босне и Херцеговине који у Србији бораве од 22. до 24. маја. Наиме, CRS-ов пројекат „RAST“ (Restoring Accountability and Supporting Transformation) у сарадњи са НАЛЕД-ом организује студијску посету, између осталих градова, и Новом Саду за градоначелнике и координаторе за ЛЕР из десет BFC SEE општина и градова (Бијељина, Требиње, Добој, Лакташи, Градишка, Градачац, Зеница, Посушје, Јабланица и Нови Град Сарајево), као и за представнике надлежних министарстава и партнерских институција из Босне и Херцеговине.

– Имамо част да угостимо наше пријатеље из Босне и Херцеговине, из оба ентитета, како из Федерације, тако и Републике Српске. Разговараћемо са представницима локалних самоуправа, као и виших нивоа власти, који су заједно са НАЛЕД-ом и организацијом УСАИД дошли у наш град са конкретном темом, а то је сарадња у области привреде, односно повезивање привредника и јединица локалних самоуправа. Овде смо да саслушамо једни друге, да разменимо међусобна искуства и различита запажања, као и све оно што може бити заједничко у циљу што бољег односа према привредницима на територијама на којима живимо. Сматрам да је ово добра прилика да се упознамо, да наши пријатељи чују шта ми радимо у Новом Саду на пољу привреде, а да ми чујемо од њих како они решавају одређене проблеме и питања у том сектору – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Секретар у Федералном министарству развоја, предузетништва и обрта Јозо Бејић истакао је да је он и председник Мреже Федерације БиХ за повољно пословно окружење, наглашавајући значај сертификовања општина са повољним пословним окружењем (BFC SEE) што представља јединствен програм за побољшање квалитета услуга и информација које општине у регији Југоисточне Европе пружају привредницима.

– У делегацији која је данас у посети Градској кући имамо градоначелнике и начелнике оба ентитета, који су носиоци сертификата. Тај сертификат поседују 44 града и општине у региону, а чак пола од тога припада Федерацији, док га у Републици Српској има око десет општина. Желимо ову плодоносну сарадњу да наставимо са општинама и градовима Републике Србије, као и са осталим државама у региону и да добре идеје и политике имплементирамо у дестинацијама из којих долазимо – рекао је Јозо Бејић.

Циљ студијске посете је размена искустава и добре праксе у погледу управљања активностима локалног економског развоја – привлачење инвестиција, јачање јавно-приватног дијалога, управљање инвестиционим потенцијалима/локацијама. Предвиђено је да се партнери из региона састану са представницима релевантних институција и министарстава, као и да се упознају са позитивним моделима проактивних локалних самоуправа у погледу привлачења инвестиција и сарадње са привредом, а поред Новог Сада, они ће посетити Београд и Шабац.

Teме о којима се разговарало на сaстaнку у Градкој кући су билe усмeрeнe нa инвeстициoнe пoтeнциjaлe грaдa, мoдeлe кojи се примeњуjу у пoглeду jaчaњa и oствaривaњa диjaлoгa сa приврeдoм, кao и на рeфoрмe кoje je пoтрeбнo спрoвeсти у oквиру лoкaлнe aдминистрaциje дa би сe oдржaлa пoвoљнa пoслoвнa климa.

Нови Сад, 23. мај 2018. године