ПОЧЕЛА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЈЕДАН РЕГИОН-ЈЕДНО ТРЖИШТЕ“ У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је отварању Конференције „Један регион-једно тржиште; Корак ка заједничком тржишту ЕУ“ која се одржава у Новом Саду. Тема овогодишње конференције је дискутовање о локалном, регионалном и европском заједништву. Њу су организовали Фонд „Европски послови“ АП Војводине у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Регионалним форумом младих лидера региона, Фондацијом Конрад Аденауер (КАС), Привредном комором Србије (ПКС) и Привредном комором Војводине (ПКВ), а уз подршку Града Новог Сада.

– Нови Сад је и овога пута место сусрета званичника из региона Западног Балкана који се снажно залажу за продубљивање регионалне сарадње, а наш град је по седми пут домаћин Конференције “Један регион-Једно тржиште“. Регионална иницијатива “Отворени Балкан” покренута је управо у Новом Саду, 2019. године и зато као градоначелник, са поносом истичем да наш Нови Сад, свих ових година, снажно подстиче и афирмише идеју оснивања заједничког регионалног тржишта. Јако је важно да се људи који деле иста уверења и визије о стварању бољег друштва, окупе и размене искуства и идеје. Сви ми имамо исти циљ, а то је да садашњим, али и генерацијама које долазе, обезбедимо најбоље услове за остваривање потенцијала у свим сферама живота. Ово је једна од прилика за то – да покажемо потенцијале наших градова и општина, да усагласимо стратешке приоритете, али и да заједно сагледамо могућности за реализацију пројеката који су од значаја за даљи локални и регионални развој- рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Конференција регионалног значаја, са више од сто учесника из Србије и окружења, окупила је поред младих предузетника са Западног Балкана, и доносиоце одлука јединица локалних самоуправа. Поред градоначелника, присутнима су се обратити и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић, директор Фондације „Конрад Аденауер“ у Србији и Црној Гори Јаков Девчић и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, након чега су уследиле панел дискусије. Теме овогодишње Конференције обухватају питања која регионалне иницијативе намећу, а са идејом да се подстакне и иницира дијалог о изазовима, потенцијалним решењима и активностима које би помогле да се локалне власти више ангажују у процесу приступања ЕУ и боље оспособе да апсорбују средства ЕУ усмерена на друштвено-економски развој.

Нови Сад, 22. децембар 2022. године

Loading Images