ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ САДА И БЕОГРАДА НА 86. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ

са Нема коментара

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић, заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем посетио је штандове Новог Сада и Београда на 86. Међународном пољопривредном сајму.

Сајам је прилика да Град Нови Сад покаже на који начин помаже развој пољопривреде, као и да се на штанду Града промовишу мали произвођачи, органски произвођачи и производи са заштићеним географским пореклом.

– Иако није рурална средина, на територији Града Новог Сада, на површини, од око 50 хиљада хектара, преко 5.300 регистрованих газдинстава активно се бави пољопривредом. Ове године, за програм развоја пољопривреде издвајамо рекордна средства, 47 милиона динара, од којих, по први пут 20 милиона за меру подршке младим пољопривредницима. То показује нашу опредељеност да подржимо пољопривреду и останак младих људи у приградским насељима. Трудимо се да својим мерама не копирамо Покрајину и Републику, а да наше пољопривреднике едукујемо како да користе средства виших нивоа власти – изјавио је Срђан Кружевић. Он је истакао да је Нови Сад лидер у Србији када је реч о подршци органским произвођачима, а и град који има највише производа са заштићеним пореклом, а то су мед, футошки купус и бегечка шаргарепа.

Поред наступа у Мастер хали, Град Нови Сад је у Гастро хали организовао и излагање малих прерађивача. Тај пројекат је реализован у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, комплетне трошкове закупа ове хале сносе Град и Секретаријат и то је још један снажан вид подршке малим произвођачима, могућност да се промовишу и направе конкретне послове на међународном сајму.

Град Београд је на свом штанду представио понуду пољопривредних произвођача који су углавном добитници подстицајних средстава Града, али и признања за квалитет својих производа. Заменик градоначелника Београда Горан Весић је указао на чињеницу да је Београд после Војводине највећи пољопривредни регион у Србији, са 242 хиљаде хектара пољопривредног земљишта, од чега се око 150 хиљада обрађује, а око 20 хиљада изнајмљује.

– Ми, поред туризма, видимо своју шансу и у развоју пољопривреде. Тиме се озбиљно бавимо и то што, по четврти пут наступамо на овом, највећем пољопривредном сајму у региону, један је од начина да промовишемо своју пољопривреду. Од 2016. године континуирано издвајамо средства за помоћ пољопривредним произвођачима. Ове године издвојили смо 200 милиона динара и добијамо своју пољопривредну инспекцију што ће омогућити да контролишемо приходе који се улажу у атарске путеве и да успоставимо службу пољочувара-истакао је Горан Весић.

Loading Images