ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ НА РЕГИОНАЛНОЈ ПАНЕЛ ДИСКУСИЈИ У БУДВИ

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић учествовао је данас на регионалној панел дискусији „Велики догађаји у служби развоја дестинација“, коју је у Будви организовао Егзит фестивал, након успешно завршеног тродневног Sea Dance фестивала. Отварајући панел дискусију, Момчило Бајагић Бајага, звезда овогодишњег Sea Dance фестивала, поручио је да је његов бенд на истом задатку као и Егзит, а то је ширење толеранције и љубави. Као лидер у повезивању младих из региона, и развијању њихове сарадње и креативних потенцијала, значајна су искуства Града Новог Сада који је носилац дупле круне- Омладинска престоница Европе 2019 и Европска престоница културе 2021, јединствени су били у оцени учесници панела. На примеру Фестивала Егзит, градоначелник Милош Вучевић објаснио је како један догађај, чији значај и популарност се данас мере у планетарним оквирима, може да помогне да средина у којој је организован постане не само динамичнија и туристички атрактивнија, већ да значајно развија своју економију и све остале друштвене и културне садржаје.

– Као што фестивали треба да помажу у промоцији дестинације, тако и градови треба да помажу манифестацијама. Где год да сам отишао у Европу, Нови Сад познају по Егзиту. Ми имамо добру сарадњу и са њима, и са другим фестивалима јер то је у интересу града и Новосађана – нагласио је Вучевић.

Градоначелник је истакао да је Егзит и покренуо стварање једне критичне масе, младих и креативних људи који су, како је рекао, „изнели“ и друга два велика пројекта које је Нови Сад добио, трансформишући се тако у једну велику позорницу са континуитетом разноврсних програма. Он је објаснио на који се све начин град даље припрема и трансформише пред реализацију титула, и која су то нова искуства кроз која пролази.

– Пројекти европске престонице омладине и културе су ујединили целу Србију, и највећу помоћ добили смо од председника државе, Републичке владе, наших колега из Покрајинске владе, јер Нови Сад носи јединствен бренд који је значајан за целу земљу. У току је реализација великих инфраструктурних пројеката, обнављамо Петроварадинску тврђаву, фасаде, градимо нове културне станице, градимо један нови урбани полис, креативни центар на месту некадашње такозване кинеске четврти, развијамо туристичке потенцијале. Нови Сад бележи константан раст броја туриста, и као city break дестинација, али и повећање броја ноћења. У граду се дешава једна урбана трансформација, али бринемо и одржавамо и оне аутентичне садржаје по којима је, још од почетка прошлог века, познат као Српска Атина -казао је градоначелник. На питање, како види Нови Сад за десет година, градоначелник Милош Вучевић је на регионалном панелу у Будви поручио.

– За десет година бих волео да видим Нови Сад као град задовољних људи, поносних на место у којем живе. У којем се грађани не плаше промена и новог доба, и храбро иду напред. А да бисмо у томе успели, неопходна нам је политичка стабилност – закључио је градоначелник Новог Сада.

На регионалном панелу „Велики догађаји у служби развоја дестинација“, учествовали су и представници министарства туризма Црне Горе, фестивала Егзит, градова Будва и Тирана, туристичких организација и бројних организација цивилног сектора.

Нови Сад, 2. септембар 2018. године