ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРПСКИХ И РУСКИХ ПРИВРЕДНИКА НА ПОСЛОВНОМ ФОРУМУ У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић присуствовао је Пословном форуму „Региони Русије – региони Србије: пословни амбијент“ који траје од 5. до 7. јуна ове године, а одржава се на Новосадском сајму. Тај регионални руско-српски бизнис форум представља још један корак у развоју економских и трговинских односа Русије и Балкана, а теме ће бити усмерене у правцима могуће сарадње између Русије и балканских земаља у различитим областима индустрије, привреде, трговине, културе и туризма.

– Сваки скуп овакве природе, где се састају привредници из Новог Сада и Србије, са привредницима из земаља региона, Европе, света, односно што је данас случај из Руске Федерације, за наш град има огроман значај. Као што је познато, у Новом Саду су у последње време почеле са пословањем велике светске компаније, као што су Делфај, Лир, а сада и Континентал. То је нешто што је за свако поштовање, не само на нивоу Града Новог Сада, већ на нивоу читаве Србије и региона. Гости из Уралске области са којима смо пре саме пленарне седнице одржали кратак састанак, изузетно су заинтересовани да улажу у област здравства и већ су остварили  билатерарне контакте у том правцу. Надам се да ће ова посета резултирати не само продубљивањем чврстих и дубоких пријатељских односа наша два народа, већ и да ће привредници из Уралске области одабрати управо Нови Сад за своја улагања – рекао је Срђан Кружевић.

Пленарној седници су поред заменика градоначелника Новог Сада присуствовали и заменик трговинског представништва трговинско-индустријске привредне коморе Руске Федерације у Србији Јуриј Агапов, опуномоћеник амбасадора Руске Федерације у Србији Игор Хопричков, директорка Асоцијације малих и средњих предузећа „Русија“ Маријана Младеновић и потпредседница Уралске привредне коморе Светлана Окулова.

– Затекли смо добре услове у Србији који су нам омогућили да ми у Уралској привредној комори заједно са другим коморама, организујемо наше привреднике и дођемо у Србију да презентујемо потенцијал нашег региона, али и да се упознамо са оним што ова земља нуди. Након два дана одржавања конференције, већ можемо да кажемо да је циљ са којим смо дошли већим делом испуњен. Сигурни смо да овде можемо наћи партнере и направити добре послове – рекла је Светлана Окулова.

Форум окупља више од 1200 делегата, а присутни су представници релевантних федералних министарстава и одељења, регионалне власти и привредних предузећа, као и истраживачких организација. Очекује се око пет стотина учесника из 30 руских региона, а организатор је Уралска привредно-индустријска комора уз подршку Владе АП Војводине и Скупштине Града Новог Сада.

Нови Сад, 6. јун 2017. године