ОДРЖАН ДАН ПОЉА ЈЕСЕЊИХ КУЛТУРА ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО

са Нема коментара

Традиционална манифестација “Дан поља јесењих култура“ коју организује Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада одржана је на огледним пољима на Римским Шанчевима. Иначе, у години када обележава осам деценија постојања, Институт је добио статус институције од националног значаја. “Дану поља јесењих култура“ између осталих присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

Градоначелник је честитао Институту на плодоносним резултатима, и пожелевши му напредак још бржим темпом, рекао да ће у Граду увек имати партнера.

– Најбоља потврда наше добре сарадње огледа се у томе да Град сваке године омогућава Институту бесплатно коришћење преко 600 хектара пољопривредног државног земљишта путем програма Управе за привраду. Надам се да ћемо заједно са Министарством пољопривреде изаћи у сусрет Институту на предлог да тај закуп буде договорен дугорочно, како би боље стратешки деловао. Пратећи политику републичке и покрајинске владе, Град из буџета подржава пакет мера подстицаја за новосадске пољопривреднике, пре свега у области органске производње, али и за пољочуварску службу, за пољске путеве, ветрозаштитне појасеве, водо-канале. Учешће пољопривреде у БДП-у Србије је око 10 посто, што је изнад европског просека и показује колики је значај пољопривреде за развој наше државе – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима директора Светлане Балашевић-Тубић ова манифестација представља целокупан програм Института који нуди пољопривредним произвођачима, па су ту кукуруз, сунцокрет, крмно биље, шећерна репа, лековита биља, соја, уљана репица и друго.

– Наши произвођачи овде могу да виде нове сорте и хибриде који су супериорнији јер прате климатске промене, и имају већу толерантност, а све у циљу постизања виших приноса, и да пољопривреда буде профитабилан посао. Показујемо им и технологију, учимо их како да остваре генетски потенцијал наших сорти, а на располагању су им и истраживачи с којима могу да размене искуства – казала је Светлана Балашевић-Тубић.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић изјавио је да су мали и средњи пољопривредни произвођачи у фокусу Покрајинске владе.

– С друге стране радимо капиталне инфраструктурне пројекте у области регионалних система за наводњавање, и никада нису улагана већа финансијска средства да се оспособи постојећа каналска мрежа за двонаменску функцију, одводњавања и наводњавања. То је континуиран процес који се реализује у три фазе и треба да се обезбеди нових 12000 хектара под системима за наводњавање – истакао је Радојевић.

Нови Сад, 5. септембар 2018. године