Делегација Берзенбрика у посети Скупштини града

са Нема коментара

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић примили су данас у Скупштини града делегацију немачког града Берзенбрик и са њима разговарали о успостављању привредне и културне сарадње.09-05-17-3

Пожелевши гостима добродошлицу у Нови Сад, председник новосадског парламента Здравко Јелушић истакао је да су гости из Немачке изразили жељу да посете Нови Сад, будућу Омладинску престонице Европе и Европску престоницу културе.

– Надамо се да ће из ове посете настати сарадња међу привредницима и да ће се сарадња проширити и на регије које представљају Нови Сад и Берзенбрик. Биће нам драго и ако нађемо начин да обогатимо културну понуду између два града – казао је Јелушић.

Он је подвукао да ће представници немачког града имати пуну подршку Новог Сада у повезивању привредника, а немачким привредницима је поручио да ће сигурно наћи партнере међу домаћим привредницима.09-05-17-4

Градоначелник Берзенбрика др Хорст Баиер је рекао да му је велика част да борави у Новом Саду, а да им је жеља да пронађу начин за, како привредну, тако и кулутрну сарадњу.

– Нашу делегацију чине људи из локалне политике, као и људи из привреде и надамо се да ћемо успоставити контакте ради остваривања даље сарадње – изјавио је Баиер.

У Берзенбрику, како је објашњено, је развијена производња пољопривредних машина, као и узгој животиња.

Начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић истакао је да је област у којој се налази немачки град, Осенбрик, једна од најразвијених области у Немачкој. Он је додао да ће се након састанка у Скупштини града, немачка делегација састати са представницима оштине Србобран и Тител, поручивши да Град Нови Сад, као центар Јужнобачког округа, даје несебичну подршку мањим општинама округа.09-05-17-5

– Настојећемо да трасирамо пут привредницима ради будуће сарадње и то је наша стратешка улога – казао је Новаковић.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић објаснио је гостима из Немачке који су привредни капацитети Новог Сада. Он је додао да Нови Сад доживљава привреду експанзију, са око 25.000 привредних субјеката, а да град такође помаже развоју пољопривреде.

Немачка делегација, поред посете Новом Саду, борави и у Руми, са којом већ има успостављену партнерску сарадњу.