ГРАД НОВИ САД ДОБИТНИК РЕГИОНАЛНОГ СЕРТИФИКАТА О ПОВОЉНОМ ПОСЛОВНОМ ОКРУЖЕЊУ

са Нема коментара

 

Уз подршку Немачке развојне сарадње и Европске инвестиционе банке, а у оквиру свечане Скупштине НАЛЕД-а, која је одржана у уторак, 24. априла у Београду, уручени су регионални BFC SEE сертификати за градове и општине по мери привреде и најављена је иницијатива за успостављање институционалне платформе за повољно пословно окружење.

Том приликом, министри држава региона уручили су 17 сертификата локалним самоуправама које су у претходних годину дана, кроз процес сертификације успешно усвојиле планове реформи и смернице програма за креирање добре пословне климе. Међу добитницима је 11 локалних самоуправа из Босне и Херцеговине, четири из Србије (Нови Сад, Лесковац, Сомбор и Рума), једна из Македоније и једна из Хрватске. У име Града Новог Сада сертификат је примио заменик градоначелника Срђан Кружевић.

BFC SEE програм спроводи се од 2012. Године, и досада се у процес сертификације укључило око 100 градова и општина из пет земаља од којих су 44 локалне самоуправе испуниле услове за стицање сертификата који привреди и инвеститорима представља печат квалитета и доказ да ће у овим срединама наћи предвидиво пословно окружење у складу с највишим међународним стандардима, ефикасне процедуре, квалитетне базе података и поуздане услуге. Према подацима НАЛЕД-а, више од три милиона грађана и 150 000 привредних друштава у сертификованим градовима и општинама данас користи ефикасне сервисе локалне администрације. Услови за пословање у овим срединама квалитетнији су у просеку за 76%. Такође, 40% сертификованих градова и општина из региона нашло се на листи „Financial times“ као најбоље инвестиционе дестинације у Европи.

На скупу под називом „Заједно за конкуретнији регион“, којем је присуствовала Председница Владе Србије Ана Брнабић оцењено је да земље југоисточне Европе могу да понуде добра системска решења за унапређење услова за пословање и да им је потребна заједничка платформа која ће водити процес преношења успешних економских реформи међу чланицама.

Нови Сад, 26. април 2018. године