ГРАД НОВИ САД ИЗДВОЈИО ОСАМ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА КОНТРОЛУ ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА

са Нема коментара

Годишњим Програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Новог Сада за 2022. годину, предвиђена је контрола плодности земљишта. Град ће овај пројекат реализовати у сарадњи са Пољопривредном стручном службом „Пољопривредна станица“ ДОО Нови Сад.

Данас је тим поводом уприличено потписивање Уговора за услугу вршења Контроле плодности земљишта којим је предвиђено да се узорковање и анализа плодности земљишта врши на пољопривредном земљишту чији су корисници физичка лица у катастарским општинама Каћ, Ковиљ, Футог, Кисач и Степановићево. Уговор су потписали члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и директор „Пољопривредне станице“ Владимир Михић.

-Реализацијом овог пројекта, Град Нови Сад показује бригу о корисницима и пољопривредним произвођачима, али уједно води рачуна и о заштити животне средине и очувању земљишта од деградације, као главног чиниоца успешне пољопривредне производње. Вредност пројекта је осам милиона динара, а средства су обезбеђена од закупа државног пољопривредног земљишта – рекао је Радојевић и истакао да му је драго да ће пројекат реализовати „Пољопривредна станица“ Нови Сад што представља наставак досадашње успешне сарадње.

Директор „Пољопривредне станице“ Нови Сад Владимир Михић је нагласио да ће реализација програма контроле квалитета пољопривредног земљишта обухватити узорковање и испитивање земљишта на основна хемијска својства, као и препоруку за употребу минералних и органских ђубрива за наредни период. Како је рекао, оптимална количина и врста ђубрива представљају главни фактор у постизању високих и стабилних приноса, као и високих економских ефеката.

Овим пројектом је предвиђено да се уради анализа 2000 узорака, а рок за завршетак је 31. децембар 2023. године.

Нови Сад, 10. новембар 2022. године

Loading Images