ГРАД НОВИ САД УЛАЖЕ У УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је уручењу сертификата свим полазницима Програма „Обука и образовање незапослених лица и стручно усавршавање запослених актера из области туризма“ који су реализовали Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“ и Градска управа за привреду.

– Драго ми је да након шест месеци од почетка обука можемо рећи да су оне успешно спроведене. Град Нови Сад се определио, након анализе и израде Програма развоја туризма 2018-2022, да је едукација кадрова у туризму веома битна ставка. У складу са тим Програмом определили смо средства у буџету како бисмо спровели едукацију за 100 незапослених и 50 запослених лица у туризму и задовољан сам што смо то радили са еминентном институцијом као што је „ХОРЕС“. Нама је битно да подижемо ниво квалитета кадрова у туризму, пре свега да бисмо били компетентнији, да би Нови Сад био атрактивнија туристичка дестинација, и свакако планирамо да ово радимо и наредних година – рекао је Радојевић.

Теоријски део обуке био је реализован у два одвојена програма за незапослене и за запослене, на радионицама које су одржане у периоду мај-јун и септембар-октобар 2019. године. Програм за незапослена лица обухватио је преквалификацију и квалификацију за рецепционере, куваре, собарице, конобаре и wellness сараднике, док је програм за запослене подразумевао предавања на актуелне теме као што су брендинг и брендирање, дигитални маркетинг, позиционирање и продаја туристичке дестинације, креативна индустрија и урбани туризам, подизање конкурентности и ЕУ фондови.

Догађају је присуствовао и директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“ др Геори Генов који је нагласио да је у угоститељској индустрији велики проблем људски капитал, с обзиром на одлив кадрова из Србије.

– Ове године смо у сарадњи са Градом организовали обуке за запослене како бисмо унапредили њихово знање, а за незапослена лица реализоване су преквалификације и квалификације. За извођење обука били су ангажовани најеминентнији предавачи који имају формално образовање из предметних области као и вишегодишње радно искуство на водећим позицијама – изјавио је др Геори Генов.

Основни циљ одржаних обука јесте улагање у људске ресурсе, јер образовање и стручно усавршавање запослених у туризму чини најважнији фактор у туристичкој дестиницији, а који директно и индиректно утиче на конкурентност туристичких производа неке дестинације. Едуковањем и усавршавањем људских ресурса у туризму и угоститељству омогућава се развој производа, услуга и нових технологија, у циљу повећања конкурентности не само туристичког производа, него и туристичких предузећа, али и туристичке дестиниције у целости.

Loading Images