ИЗЛОЖБА „ПУТЕВИМА РИМСКИХ ИМПЕРАТОРА“ У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствово је конференцији за новинаре поводом изложбе „Путевима римских императора“ која ће бити приказана у оквиру Сајма туризма на Новосадском сајму. На конференцији су говорили и аутор изложбе и директор Археолошког института у Београду др Миомир Кораћ, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, и помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе др Милан Мицић.

-Веома је битно што ће ова изложба бити приказана у Новом Саду и то на Сајму туризма јер су данас култура и туризам нераскидиво повезани. Према појединим истраживањима 2020. године скоро 40% светских путовања имаће културне елементе. Прошле године Туристичка организација Србије радила је истраживање понашања страних туриста и показало се да страни туристи који долазе у Србију на прво место стављају културно – историјско наслеђе као разлог доласка. То показује колико је ова изложба важна и колико је битно што је увезана са Сајмом туризма. Намера Града Новог Сада, који је Европска престоница културе, је да напорно ради наредне четири године како бисмо 2021. године убирали плодове, а ова изложба је само један корак у том правцу – рекао је Радојевић.

Према речима аутора изложбе др Миомира Кораћа посетиоци изложбе моћи ће да виде реплике биста 18 римских императора и макету Логора Виминацијума.

– Изложба је до сада гостовала у најеминентнијим културним институцијама, галеријама и музејима широм Европе и света у Вашингтону, Њујорку, Будимпешти, Прагу, Риму, Сан Франциску, Чилеу, Лос Анђелесу, а након ових престоница, и престоница културе Нови Сад, биће домаћин овој изложби на 50. Сајму туризма – рекао је др Миомир Кораћ.

Основна идеја пројекта Археолошког института “Путевима римских императора по Србији“ је да се сва царска места на територији Србије, која су од немерљивог историјског и археолошког значаја повежу у једну целину, каква је постојала док је Римско царство било на обалама Дунава. Путеви римских императора треба да повежу сва места с богатим античким наслеђем у културну руту дугачку више од 600 километара како би била искоришћена за развој културног туризма, јер то је наслеђе не само Србије него целе Европе и света.

Нови Сад, 4. септембар 2017. године