НАСТАВАК ПОДРШКЕ ЗА САРАДЊУ ПРИВРЕДЕ И НАУКЕ

са Нема коментара

Поводом објаве наставка јавног позива за иновационе ваучере министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са помоћником министра просвете, науке и технолошког развоја за дигитализацију у просвети и науци Сашом Стојановићем и директором Фонда за иновациону делатност Иваном Ракоњцем, посетили су предузеће „CarnoМed“ из Новог Сада, корисника иновационог ваучера. Услед великог интересовања, Фонд за иновациону делатност определио је додатна средства у износу од 30 милиона динара за доделу иновационих ваучера. Предузећа којима је потребна услуга научно-истраживачке организације како би подиглa ниво иновативности својих производа и постала конкурентнија на тржишту могу да се пријаве за добијање иновационог ваучера у вредности до 800 000 динара.

– Када имате спој предузетништва са најпрестижнијим научно-образовним установама и уз то подршку државе, то је добитна комбинација што се види на примеру ове компаније. Поносни смо што у Новом Саду имамо таква предузећа, која нису у фокусу јавности, а сваки дан предано раде и постижу одличне резултате. То што је суштина компаније „CarnoМed“ могла да се искаже у само два минута јесте јасан знак да су систематични, посвећени и да добро разумеју свој посао. Сјајна је ствар када видите да се из Новог Сада извозе производи на територију Европе и да се ови млади људи не плаше да буду конкуренти највећим светским компанијама. Држава треба да подржи овакве процесе, и верујем да ће та подршка бити још израженија, да ће људи остајати у Србији када виде да и овде могу да производе по највећим светским стандардима – нагласио је градоначелник Вучевић.

До сада Фонд за иновациону делатност доделио је 47 иновационих ваучера за 39 српских предузећа, у укупном износу од 29,5 милиона динара.

– Суштина будућег развоја Србије јесте у сарадњи малог и средњег бизниса са научно- истраживачком заједницом. Ово је најбољи програм који омогућава да таква предузећа добију знање са факултета и научних института, и да га користе да повећају производњу, квалитет производа, обрт, да обезбеде веће плате и нова радна места. Такав програм користи се свуда у свету за спајање науке и привреде. Компанија „CarnoМed“ подржана је са 960 000 динара. Они 70 посто производње извозе, а у последњих годину дана су дуплирали свој приход. Користећи ове ваучере и друге видове подршке Владе Републике Србије сигуран сам да ће њихов приход у будућности бити још знатно већи – нагласио је министар Ненад Поповић.

Позив за достављање пријава отворен је до 21. маја 2018. године, односно све док опредељена средства не буду утрошена. Ваучери ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава, у року од седам дана од дана достављања пријаве од стране предузећа.

Једном подносиоцу пријаве у току овог јавног позива могу бити одобрена највише два иновациона ваучера, у максималном износу од 1 200 000 динара.

Заинтересована предузећа могу се пријавити за иновациони ваучер преко портала Фонда, а све детаље о програму и условима налазе се на интернет презентацији Фонда за иновациону делатност. Такође, за додатне информације тим Фонда стоји на рапослагању путем адресе [email protected]

Дизајн и процедуре за имплементацију шеме иновационих ваучера су припремљене у оквиру пројекта „Подршка истраживању, иновацијама и трансферу технологије“ који се финансира из ИПА средстава ЕУ за 2013, а њиме администрира Светска банка, док су средства за реализацију обезбеђена из буџета Владе Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања“ (споразум о зајму Републике Србије са Светском банком).

Нови Сад, 20. март 2018. године