НЕМАЧКО-СРПСКА ПРИВРЕДНА КОМОРА ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствоваo је догађају „AHK Road Show“ који је организовала Немачко-српска привредна комора поводом њиховог двадесетогодишњег рада у Србији, а са циљем унапређења билатералне привредне сарадње.

На скупу који је организован у сарадњи са Амбасадом СР Немачке и немачком организацијом GTAI (Germany Trade and Invest), представљени су видови подршке, тренутно стање економије, пројекти, добављачка иницијатива, потенцијали за сарадњу и улазак на немачко тржиште, водећи сајмови у Немачкој као и многи други пројекти.

Компаније чланице, представници Развојне агенције Војводине, Града Новог Сада, Регионалне привредне коморе и друге заинтересоване компаније имали су прилику да размене информације, позитивна искуства и ојачају досадашњу привредну сарадњу.

– Јубилеј, двадесет година постојања Немачко-српске привредне коморе јесте заиста значајан, посебно узимајући у обзир чињеницу колико се из године у годину унапређују, пре свега, привредни односи две земље. Доказ томе јесте велики број немачких компанија у Србији, које запошљавају хиљаде људи, као и то да је Немачка „број један“ спољнотрговински партнер Србије, са преко 5 милијарди евра размене. У Новом Саду послује неколико немачких компанија, а снажан импулс развоју привредне сарадње Новог Сада и Немачке представља и долазак једног од светских лидера у аутомобилској индустрији, компаније „Continental“ у наш град. Присуство великих светских компанија је доказ колико су последњих година напредовали Нови Сад, Војводина и Србија, колико сви заједно радимо на стварању бољих услова пословања. Желим да честитам јубилеј Немачко-српској привредној комори и да се захвалим што је претходних двадесет година била поуздан и стабилан партнер и Србије и Новог Сада. Сигуран сам да ће у наредном периоду та сарадња бити још интензивнија кроз успостављање нових партнерстава – рекао је Милорад Радојевић и нагласио да ће Немачко-српска привредна комора у Граду Новом Саду увек имати поузданог и одговорног партнера.

Директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер рекао је да су трговински односи Србије и Немачке веома добри и да је битно да је та сарадња опстала и у овим тешким временима пандемије Корона вируса.

– Немачко-српска привредна комора ове године слави јубилеј, двадесетогодишњицу врло блиске сарадње и врло добрих билатералних трговинских односа Немачке и Србије. Немачка привреда је инвестирала пуно у Србију, а једна од дестинација немачких инвестиција био је и Град Нови Сад. У Војводини, немачка предузећа запошљавају 23 хиљаде људи, а уложено је око 1,5 милијарди евра. Овај регион је врло важан за немачка предузећа и уопштено за трговинске односе између две државе – нагласио је директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер.

Немачка је годинама један од највећих инвестиционих партнера у Србији, где тренутно послује 400 немачких компанија које запошљавају око 65.000 људи, а у последњих неколико година њихове инвестиције у Србији износе преко 2,5 милијарде евра. Поводом јубилеја, у оквиру посебног догађаја „AHK Road Show“, Немачко-српска привредна комора посетила је Суботицу, данас Нови Сад, а у плану су посете Чачку и Нишу.

Loading Images