Нови Сад град партнер „Међународних дана енергетике и инвестиција“

са Нема коментара

Град партнер „Међународних дана енергетике и инвестиција“, које организују Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, „CEDEF“ и Новосадски сајам, је Град Нови Сад на чијем штанду ће током два дана бити представљени потенцијали у областима инвестиција и енергетике, с посебним освртом на пројекте из Стратегије одрживог развоја Града Новог Сада до 2020. године. Првог дана манифестације о најважнијим пројектима Града говорили су члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, саветница градоначелника Новог Сада за инвестиције и имплементацију стратешких пројеката проф. др Маријана Дукић – Мијатовић и шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски.

Када је реч о заштити животне средине и енергетској ефикасности, најважнији пројекти Града су успостављање регионалног система управљања отпадом, повећање енергетске ефикасности СПЕНС-a и замена постојећих сијалица јавног осветљења лед сијалицама. Пројекат изградње тзв. Регионалне депоније за Град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темeрин и Врбас, вредан је близу три и по милијарде динара, временски оквир за његову реализацију је до 2020. године, а финансира се већином путем донатора и средстава ИПА Фонда.

– У сарадњи са партнерским институцијама Град је спровео поступак јавне набавке за извођење истражних радова, урађена је делимична претходна студија оправданости за управљање чврстим отпадом у региону, и настављамо активности на изради неопходне пројектно-техничке документације. Нови Сад је међу првим градовима у Србији почео да се бави организованим прикупљањем и обрадом података о потрошњи енергије као и утврђивањем неопходних енергетских капацитета Града. Ове године кроз програме инвестиционих активности планирамо изградњу топлотних пумпи у три школе у приградским насељима али и реконструкцију фасаде и столарије, грејања и сл. активности у другим школама и вртићима – истакао је Владимир Стојковић.
Према речима проф. др Маријане Дукић – Мијатовић Нови Сад тренутно има најтраженију радну зону у Србији на којој је током прошле године изграђена велелепна фабрика од 30000 м2 у којој послује мултинационална компанија „Лир“ и запошљава око 1500 радника.
– Настављамо да развијамо Радну зону „Север 4“ где имамо 40 хектара на располагању за нове инвеститоре. Током марта компанија „Vossloh Kiepe Austria“ покренуће производњу у хали од 7000 м2 на Римским шанчевима – нагласила је проф. др Маријана Дукић – Мијатовић.

Један од важнијих пројекта Стратегије одрживог развоја Града је „Smart city“ концепт с обзиром на то да у „паметним градовима“ данас живи више од 50 одсто укупног становништва.

– Град има све предуслове за развој „Smart city“ концепта, и већ је у пилот фази реализација пројеката „MobiWallet“ који се односи на јавни превоз и паркирање, „CLIPS“ иновативни приступ пружању јавних услуга кроз рачунарство у облаку и „WeLive“ нови концепт јавне управе засноване на мобилним градским сервисима у чијој изради учествују грађани – рекао је мр Горан Сечујски.
Он је такође нагласио да ће Град у наредних десетак дана објавити јавни позив намењен грађанима да пошаљу своје идеје о томе како решити проблеме из области за које су обезбеђени отворени подаци. Грађани са најбољим идејама биће награђени паметним телефонима, а ЈКП „Информатика“ ће направити једну или две апликације на бази тих идеја док ће остале бити предате ИТ компанијама.

Штанд Новог Сада посетила је и делегација која је учествовала у свечаном отварању „Међународних дана енергетике и инвестиција“ а коју су, међу осталима, чинили потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и министар рударства и енергетике Александар Антић.