NOVI SAD U TOP 10 DESTINACIJA KOJE TREBA POSETITI PREMA VODEĆEM VODIČU I IZDAVAČU TURISTIČKIH PUBLIKACIJA „LONLEY PLANET“

са Нема коментара

Predan rad na promociji turističkih potencijala grada Novog Sada i okoline, brojni dogovoreni sastanci na domaćim i međunarodnim sajmovima, brojne kampanje, dovođenje novinara i turoperatora u naš grad, kao i druge promotivne aktivnosti, malog, ali vrednog tima TONS-a doveli su do sjajnih rezultata. Jedna od kruna rada je upravo i ovo prestižno priznanje – Treća TOP destinacija za posetiti u 2019. godini.

Dolazak novinara, turoperatora ili promocija na stranim tržištima uglavnom je povezana sa našom odličnom saradnjom sa TO Srbije i TO Beograda. Samo tokom meseca septembra TONS je ugostio oko 70 novinara iz Velike Britanije, Slovačke, Ruske federacije, UAE, Španije, Francuske, Kine, a takođe i dva predstavnika koji su bili u inspekciji destinacije Novi Sad iz Lonley Planat, za koje smo osmislili plan obilaska i odabir turističkih delova grada koje bi trebali da posete.

U poslednjih 9 godina TO Novog Sada beleži sve veće interesovanje turista za naš grad, što se ogleda kroz podatke Republičkog zavoda za statistiku naročito kada je reč o ostvarenom broju noćenja. Primera radi, u toku 2010. godine u Novom Sadu je noćilo oko 168.000 domaćih i stranih turista, dok je samo za prvih 9 meseci ove godine u Novom Sadu ostvareno oko 298.371 noćenja, što predstavlja rast od 24,7 % u odnosu na isti period prethodne godine. Od toga domaći turisti su ostvarili 98.725 noćenja (rast za 27,5%), a strani 199.646 (rast za 23,3%). Najveći broj noćenja od stranih turista ostvarili su turisti iz zemalja okruženja, potom iz Nemačke, Ruske federacije, Kine i ostalih evropskih zemalja, SAD-a, Australije, ali imamo sve više dolazaka i noćenja iz Turske, UAE, Indije, Izraela. U proseku svakog meseca naš grad posete turisti iz oko 40 zemalja sveta.

Prihod od naplate boravišne takse je u prvih 9 meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine povećan za čak 20,84% i iznosi 37.600.888,60 RSD.

Turistička organizacija Grada Novog Sada trenutno radi na brojnim publikacijama koje bi trebale u narednom periodu da izađu iz naše izdavačke delatnosti i da na taj način približimo vrlo autentičnu ponudu Novog Sada i okoline svim turistima koji nas posećuju, a većina publikacija biće prevedena na više od 10 jezika.

Takođe, u završnoj smo fazi pripreme za predstojeću promotivnu kampanju za novogodišnje praznike i doček Nove godine „Zimska fantazija“, koja je i prošle godine izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, ali i putem televizije i radija, najavljujući dešavanja u decembru i januaru.

Svakako da ne smemo izostaviti saradnju sa lokalnom privredom, organizatorima manifestacija, OPENS organizacijom i Fondacijom 2021, kao i sa brojnim vinarima, udruženjem turističkih vodiča, turističkim agencijama, smeštajnim kapacitetima, ustanovama kulture, i brojnim drugim saradnicima koji su nam pomogli da naše kampanje budu sadržajnije i da na taj način mi uspemo da targetiramo određena tržišta i da time privučemo što više turista u naš prelepi grad- Novi Sad.

Priznanja za najbolji promo turistički film, priznanje za jednu od najboljih turističkih organizacija u Srbiji, kao i priznanja za doprinos u promociji brojnih manifestacija po kojima je Novi Sad prepoznatljiv, daju potvrdu našim naporima da Novi Sad učinimo jedinstvenom destinacijom u Srbiji.

Turistička organizacija Grada Novog Sada