ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ФОНДАЦИЈЕ „ПРИВРЕДНИК“ И ПРИЈЕМ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТИПЕНДИСТА

са Нема коментара

Свечана академија поводом обележавања 25 година рада фондације „Привредник“ у Новом Саду и пријема нове генерације стипендиста одржана је у Студију М у присуству бројних званица, међу којима су били Његово Преосвештенство Митрополит загребачки и љубљански господин др Порфирије, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

– Драго ми је што присуствујем пријему 25. генерације стипендиста Фондације „Привредник“ којој је Град партнер. О значају њеног рада довољно говоре број студенета којима су помогли, али и имена добротвора. Град Нови Сад ће наставити да им пружа подршку јер је улагање у младе људе улагање у будућност – рекао је Милорад Радојевић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић честитао је Фондацији 25 година трајања у Новом Саду нагласивши да та организација баштини непролазне вредности рада, штедљивости и помагања онима који желе да се образују.

Управитељ Фондације проф. др Јова Радић рекао је да ове године Фондација прима 160 стипендиста и то на основу конкурса.

– Сви имају одличан успех, а ценимо и социјалне прилике породица из којих долазе. Фондација се искључиво финансира из приватних извора, а Град Нови Сад је једини донатор ван тих оквира на чему смо му врло захвални. Фондација ће проширити своју делатност на подручје Републике Српске као и у деловима Федерације БиХ у којима живи српски народ. Имаћемо центре у Новом Саду, Загребу и Бањалуци, а после нове године формираћемо заједничку институцију и то ће бити Савет фондација са седиштем у Београду. У раду Савета учествоваће јавне личности како би привукли већи број донатора с циљм да помогнемо школовање даровите и сиромашне деце – истакао је Јова Радић.

Српско привредно друштво „Привредник“ је једна од највећих живих задужбина са просветно-привредним карактером наше новије историје, коју је крајем деветнаестог века основао Владимир Матијевић. „Привредник“ је окупљао даровиту и сиромашну децу, из свих крајева где је живео српски народ, упућујући их на школовање, а касније им помагао да отворе своје самосталне радње и започну сопствени посао. Донатори „Привредника“ између осталих били су Михајло Пупин, Никола Тесла и Јован Цвијић. Руководећи се племенитом и корисном идејом, рад „Привредника“ је обновљен jануара 1993. године у Новом Саду.

Loading Images