ОТВОРЕН 25. САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Град Нови Сад и Национална служба за запошљавање-Филијала Нови Сад организовали су 25. Сајам запошљавања у aули Новосадског сајма, а заинтересованима је у понуди 2536 радних места од 77 послодаваца. Реч је о занимањима у електротехничкој, економској, комерцијалној, трговачкој, текстилној, прехрамбеној и саобраћајној струци. Сајам је отворио директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, а присутнима су се такође обратили извршни директор за правне и опште послове Новосадског сајма Никола Ловрић и директор Канцеларије за локални и економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски.

– Град Нови Сад је у 2018. години предвидео 1 200 000 евра за подстицање запошљавања. Јуче су завршена три конкурса, и то за запошљавање приправника, за програм стручне праксе, и за јавне радове. Наредних дана следе нови конкурси за самозапошљавање, и субвенције за нова радна места. Ова година ће бити посвећена и обукама за дефицитарна занимања, те ће Град наставити да финансира ту обуку у ИТ сектору, у области старих заната, а 100 лица биће обучено за посао заваривача што је веома тражено занимање. У Новом Саду тренутно има око 16000 незапослених, али охрабрује то што је у 2017. години запослено 5000 људи више у односу на 2016. Такав тренд ће бити настављен судећи по резултатима анкете коју смо реализовали и која показује да домаћи привредници траже нове локације за проширење пословања, али и да је све више и страних инвеститора – рекао је мр Горан Сечујски.

Према речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића највеће ефекте на смањење броја незапослених произвео је повољан привредни амбијент у Србији који привлачи све више страних инвеститора.

– Треба имати у виду да и програми и мере за подстицање запошљавања које спроводе сви нивои власти и Националана служба за запошљавање итекако утичу на повољнију слику на тржишту рада – изјавио је Мартиновић.

Директорка Покрајинске службе за запошљавање и потпредседница Скупштине Војводине Снежана Седлар најавила је да ће идуће седмице бити усвојен Покрајински план запошљавања за који је, како је рекла, издвојено 120 милиона динара.

– Посебно ће бити стимулисано ново запошљавање дефицитарних занимања и то за оне области које се односе на основне академске студије, специјалистичке и мастер студије, што је велики подстицај послодавцима и израз нашег настојања да задржимо те кадрове у нашој средини – нагласила је Снежана Седлар.

И на нивоу Покрајине биће стимулисано самозапошљавање, јавни радови, а у светлу политике једнаких могућности, у бодовању ће предност имати радно способне особе у статусу социјалних потреба, корисници новчаних надокнада, технолошки вишкови, млади без родитељског старања, самохрани родитељи и слично.

Нови Сад, 9. март 2018. године