ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ КОМПАНИЈЕ „CONTINENTAL“ У НОВОМ САДУ

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Републике Србије Александром Вучићем, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и амбасадором Републике Немачке у Србији Њ.Е. Акселом Дитманом присуствовао свечаном отварању технолошке компаније „Continental“ у Новом Саду. Пословна јединица за ентеријер (Interior Division) у „Continentalu“ већ је ангажовала 100 високо специјализованих инжењера за различите пројекте. Две пословне јединице, Каросерија и безбедност и комерцијална возила и Пост-продаја (Body & Security and Commercial Vehicles, Aftermarket), су почеле да развијају производе и солуције у Новом Саду. Како је најављено, у наредним годинама, „Continental“ ће креирати 500 радних места у Новом Саду, углавном у области софтвера и системског инжењеринга.

– Данас је испуњено обећање које је пре годину дана дао тадашњи премијер, а сада председник Републике Александар Вучић, а то је долазак ове велике компаније у наш град. Знали смо да ће до овога доћи, јер је сада наступило доба када не затварамо фабрике, већ их отварамо. Отварамо нова радна места и сада коначно постоји снажна сарадња сва три нивоа власти – градског, покрајинског и државног што директно омогућава развој једне заједнице. Најважнија подршка се огледа у активностима усмереним на то да млади људи остану у свом месту и држави, и то је приоритет свих нас. Хвала Влади и председнику Републике Србије на подршци, јер без њиховог оснаживања Град не би могао у пуном сјају да покаже своје способности. Град има велики капацитет у људским ресурсима, првенствено захваљујући Универзитету у Новом Саду, који је више него довољан да будемо домаћини великим компанијама као што је „Continental“ – рекао је градоначелник Милош Вучевић и уз добродошлицу у Нови Сад, пожелео менаџменту и запосленима све најбоље у раду уз наду да ће број запослених стално расти.

Председник Републике Србије Александар Вучић је поручио да је време да се млади и стручни људи који су отишли у иностранство, почну враћати у земљу, јер, како је напоменуо, овде ће све више бити послова попут тих у истраживачком центру „Continental“.

– Треба нам још много више места на факултетима како бисмо могли да одговоримо савременим трендовима и да испунимо овако високе стандарде какве има ова компанија.  Надам се да ћемо наредне године у ово време разговарати о новим инвестицијама у компанији „Continental“ и о томе шта још држава може да уради да помогне. Менаџмент је задовољан, јер је Србија показала да поштује оно што је обећала и показала да је поуздан партнер. Осим 500 планираних стручњака за запослење, сигурно ће бити посла за још младих и способних људи, а држава ће свакако имати снаге да такве пројекте и даље помаже. Ми смо, што сe тиче Новог сада, спремни да Граду помажемо и на друге начине, као што је подршка за Европску престоницу културе, пре свега кроз улагање у инфраструктуру – рекао је Александар Вучић.

Генерални директор „Continental Automotive d.o.o. Serbia“ Саша Ћиоринга казао је да ће у том научно-истраживачком центру у наредне три године бити запослен велики број младих стручњака.

– У првих шест месеци рада смо се усредсредили на то да обезбедимо најексклузивнију зграду, најбоље услове за рад, запослимо стотину најбољих инжењера, те интегришемо професионалне пословне процесе и методологије – рекао је Саша Ћиоринга којем је председник Александар Вучић свечано уручио пасош Републике Србије, чиме је он постао држављанин Србије.

Технички директор компаније „Continental“ Курт Леман упутио је захвалност Влади Србије и осталим нивоима власти на пруженој снажној подршци, поручивши да ће се само уз заједнички рад доћи до великих резултата. Он је истакао да је та комапнија деценију тражила одличну локацију за проширење глобалног инжењерског решења, те да су се према проценама руководства комапније, Србија, као и Град Нови Сад, показали као места са великим инжењерским потенцијалом. Директор пословне јединице за каросерију и безбедност Андреас Волф рекао је да дигитализација трансформише аутомобилску индустрију и производе које компанија „Continental“ развија, а да ће инжењери запослени у Новом Саду бити део глобалног тима од 5000 инжењера који раде на развијању технологије.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић нагласио је да Србија у области софтверског инжињеринга све више напредује, као и то да је веома значајна за будућност веза новосадског универзитета са Центром за истраживање и развој компаније „Continental“, док је амбасадор Немачке Аксел Дитман истакао да сарадња између компаније „Continental“ и Србије показује јак економски однос између Србије и Немачке.

Технолошка компанија „Continental“ развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових добара. Основана 1871. године, ова компанија нуди безбедне, ефикасне, интелигентне и приступачне солуције за возила, машине, саобраћај и транспорт. У 2017. години „Continental“ је, према прелиминарним подацима, остварио продају од око 44 милијарде евра, а запошљава више од 233 000 људи у 56 земаља.

Нови Сад, 7. март 2018. године