Отворен 84. међународни пољопрвиредни сајам

са Нема коментара

На 84. Међународном пољопривредном сајму наступа више од 1 500 излагача из 60 земаља, а он је у излагачком делу за десет одсто већи од прошлогодишњег, који је за исто толико био већи од предходног, што сведочи о тренду раста броја излагача и повећања закупљеног излагачког простора. Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Босна и Херцеговина и представиће се 28 компанија из те земље које се баве пољопривредном производњом, опремом и прерадом хране. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању те манифестације, која се одржава од 13. до 19. маја у Новом Саду.

– Сајам је направио велики искорак у односу на претходни, и враћен му је сјај и углед из неког ранијег периода. Посебно смо захвални Босни и Херцеговини на партнерству у овој манифестацији, а то доприноси поспешивању и економских и политичких односа. Још један “плус“ овогодишњег Сајма је берза запошљавања у аграру, и Град даје пуну подршку оваквим догађајима. Драго ми је што су окупљени сви нивои власти јер само тако можемо да постигнемо најбоље резултате – нагласио је Милош Вучевић.

У оквиру церемоније отварања присутнима су се такође обратили генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, а сајам је отворио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Он је том приликом истакао да је Босна и Херцеговина једна од земаља са којом Србија има највећу трговиснку размену и много заједничких интереса. Његов колега из министарства БиХ Игор Црнадак изјавио је да је Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду највећи у регији, напоменувши да је БиХ партнер са Србијом на бројним пољима.

Током манифестације биће организовано десет колективних изложби, а по први пут обједињено се представљају Италија, Француска и Албанија. Изложба пољопривредне механизације представиће најсавременије комбајне, тракторе, а и ове године пољопривредници ће имати бројне погодности када је реч о куповини механизације.

Једну од новина представљају “Дани каријере у агробизнису“, па ће излагачи моћи да огласе расположива радна места, а посетиоци да конкуришу за посао уз подршку Националне службе за запошљавање. На Сајму такође учествују релевантни представници Града, Покрајине и Републике. Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да Сајам сведочи о добром развоју домаће пољопривреде, а кроз интересовање страних компанија из најразвијенијих делова света, показује се да је Србија спремна да гради односе који ће пољопривреду држати на истакнутом месту које и заслужује.

По традицији сви посетиоци Пољопривредног сајма у Новом Саду са купљеном улазницом стичу право учешћа у Поклон-игри у којој је главна премија трактор чија је вредност 20 500 евра, а дародавац је компанија “Агропанонка“.

Нови Сад, 13. мај 2017. године