Одржана панел дискусија о агротуризму на Новосадском Сајму

са Нема коментара


Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић учествовао је у панел дискусији под називом „Агротуризам у функцији локалног економског развоја“ у оквиру 84. Међународног пољопривредног сајма на штанду Града Новог Сада у Мастер хали.

Дискусију о повезаности пољопривреде и туризма и очекиваним ефектима овакве узајамне сарадње је водио председник УО „Центра за истраживање и студије туризма“ др Милан Ћулић, а у њој су учествовали и власник „Салаша 137“ Александар Самарџија, председник „Color Press Group“ и оснивач покрета „Food Talk“ Роберт Чобан, органски произвођач Нада Летић, као и представник Удружења пчелара „Јован Живановић“ Миодраг Чупић.

– Управа за привреду Града Новог Сада је организовала данашњу дискусију са жељом да видимо које су то могућности за развој агротуризма. Ми сада имамо салаше по којима су познати како Нови Сад, тако и рурална насеља Ченеј, Будисава и Каћ, и желимо да унапредимо тај ниво развоја. Пре свега ту мислимо на органске произвођаче хране које годинама помажемо, а жеља нам је да унапредимо ту подршку, да их промовишемо као туристичку и угоститељску понуду на територији Новог Сада, како би они имали загарантовано место дистрибуције своје хране – рекао је Милорад Радојевић и нагласио да ће Град Нови Сад ове године донети стратегије везане за развој туризма и пољопривреде.

Власник „Салаша 137“ Александар Самарџија истакао је да се заједничком сарадњом са Градом и „Центром за истраживање и студије туризма“ могу осмислити програми који могу бити адекватни и за госте Салаша, али и за оне, како је рекао, који ће због тих програма постати гости.

– Салаш промовише одређене манифестације на које долазе и људи ван Новог Сада и страни туристи. Сматрам да је жудња за приказивањем традиције и обичаја врло евидентна посебно међу странцима, а све то треба сублимирати у неке акције. Сигурно је да имамо много производа, а манифестације које бисмо могли организовати у вези са прављењем тих производа и њиховом презентацијом су нешто чему треба стремити – рекао је Александар Самарџија.

У име Пољопривредног газдинства „Летић“ које се бави органском производњом у дискусији је учествовала Нада Летић која је истакла значајну подршку Града Новог Сада органским произвођачима још од 2011. године.

– Сваке године се одржавају едукативни програми на којима се обучавају нови полазници, а веома нам је значајно и то што се Град увек са нама посаветује о нашим потребама у одређеном моменту. За органске произвођаче би било корисно када би се евентуално на салашима са територије града увео сертификован органски оброк, јер би то била добра туристичка понуда, али и могућност да се неки нови људи укључе у органску производњу – рекла је Нада Летић и додала да захваљујући доброј сарадњи са Градом на Рибљој пијаци постоји Oргaнскa улицa, где грaђaни тoкoм цeлe гoдинe мoгу дa купују oргaнскo вoћe, пoврћe и житaрицe прoизвeдeнe у Вojвoдини.

Нови Сад, 15. мај 2017. године