ПОЧЕЛЕ ОБУКЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ТУРИЗМУ

са Нема коментара

Управа за привреду Града Новог Сада заједно са Центром за истраживања и студије туризма из Новог Сада и Пословним удружењем хотелско угоститељске привреде ХОРЕС из Београда, почела је са реализацијом Програма „Образовање и стручно усавршавање запослених и незапослених у туризму“ који ће се спроводити на територији Новог Сада у периоду од јуна до октобра 2021. године.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић обратио се полазницима непосредно пред почетак прве радионице коју је одржао проф. др Слободан Черовић на тему „Развој дестинације: Савремени пословни модели и сарадња свих чинилаца понуде“ у Галерији Матице српске.

– У складу са Програмом развоја туризма Града Новог Сада, Градска Управа за привреду, већ трећу годину заредом издваја средства за обуке из области туризма. Основни циљ обука и едукација је образовање и стручно усавршавање запослених и незапослених у туризму који чине најважнији фактор у туристичкој дестиницији. До сада је обуке похађало 285 особа, 115 запослених у туризму, 160 незапослених особа које су прошле преквалификацију, или доквалификацију за куваре, конобаре, рецепционере и собарице. Такође, десет особа је прошло менторски рад и то предузетници и кувари. Издвајајући средства за ове намене показујемо колико је туризам важан за привреду Града и колико желимо да се сви актери туристичке привреде што пре прилагоде променама у туризму које су настале услед пандемије. Управо ће и велики део едукација ове године бити усмерен ка теми пословања у туризму у пост Ковид периоду – рекао је Милорад Радојевић и додао да подршку туристичкој привреди Град показује и тако што ће данас бити објављен Јавни позив за доделу бесповратне субвенције за туристичке агенције са територије Града Новог Сада. Он је нагласио да је за те намене издвојено 11 милиона динара, за преко 50 туристичких агенција са седиштем у Новом Саду, а субвенције ће бити у износу од 150.000 динара за агенције до три запослена, и 250.000 динара за агенције које имају више од три запослена радника.

Основни циљ обука и едукација је образовање и стручно усавршавање запослених и незапослених у туризму који чине најважнији фактор у туристичкој дестинaцији, а који директно и индиректно утичу на конкурентност туристичких производа неке дестинације. Едуковањем и усавршавањем људских ресурса у туризму и угоститељству омогућава се развој производа, услуга и нових технологија, у циљу повећања конкурентности, не само туристичког производа, него и туристичких предузећа, али и туристичке дестиниције у целости.

Loading Images