ПОЧЕО 90. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ

са Нема коментара

Међународни пољопривредни сајам, 90. по реду, почео је данас и траје до петка, 26. маја. Присутнима, у Аули Конгресног центра „Мастер“, на церемонији Свечаног отварања обратио се градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, као и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јелена Танасковић, министар пољопривреде, прехране и шумарства Републике Италије Франческо Лолобриђида и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Честитајући 90. година постојања Међународног пољопривредног сајама, градоначелник Милан Ђурић истакао је да су јубилеји прилика да се размотре досадашњи напори, извуку поуке и направе планови за будућност.

– Колико је растао Град, исто толико је растао и Сајам, па је према утврђеној традицији константно бележио и пораст броја излагача и држава из којих нам излагачи долазе, али и пораст броја посетилаца. Осим што је идентитетски везан за Сајам, Град Нови Сад континуирано пружа подршку пољопривредницима са територије Града реализацијом мера Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја. Ове године, средства за подршку пољопривредним произвођачима износе 70 милиона динара – изјавио је Милан Ђурић и позвао госте Сајма да посете штанд Града у Мастер хали где ће бити представљене активности Градске управе за привреду, а пре свега оне које се тичу подршке пољопривредницима.

На отвореном и затвореном сајамском простору наступиће више од 1100 излагача из 26 земаља. Земља партнер Пољопривредног сајма је Италија која је у истој улози била и 2016. и 2019. године. Министар пољопривреде, прехране и шумарства Републике Италије Франческо Лолобриђида нагласио је да очекује много позитивних ефеката у областима истраживања и производње, а да ће међусобна подршка и сарадња бити подједнако корисна за обе стране. Према речима министарке Јелене Танасковић постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у области пољопривреде између Србије и Италије.

–То показује и робна размена пољопривредних и прехрамбених производа која је у 2022. износила 583,5 милиона еура, чак 20 посто више него 2021. године – рекла је министарка Танасковић.

Kапије Новосадског сајма отворене су за посетиоце од девет до 19 часова, осим у петак, 26. маја када ће радно време бити од 9 до 16. часова.

Нови Сад, 20. мај 2023. године

Loading Images