ПОДРШКА МЛАДИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА НОВОГ САДА

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за привреду Милорадом Радојевићем посетио пољопривредницу Мају Ђуровку из Кисача која је добила средства у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Града Новог Сада за 2020. годину. Тим Програмом је, између осталих, предвиђена мера подршке младима у руралним подручјима.

– Ми смо кроз Стратегију развоја пољопривреде и руралног развоја Града Новог Сада за период 2018-2022. године дефинисали све наше оквире деловања и кључне правце у области пољопривреде. Ове године смо определили 23 милиона динара за младе пољопривреднике, а тим поводом смо данас у посети газдинству госпође Маје Ђуровке у Кисачу. Она је успешна у више области, јер је поред пољопривредe, посвећена науци и дипломирани је психолог. Храбро је кренула са својом породицом и партнером у интензивније улагање у сектор воћарства, које је породична традиција и прати све конкурсе. Након успешног аплицирања, добила је средства од преко милион динара и представила нам је данас шта је купила за тај новац, а то су приколица за 10 тона јабука, вучна композиција за палете и пумпа за наводњавање која покрива четири хектара. Ми јој желимо пуно успеха и да настави да се јавља и на друге конкурсе – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да се увелико припрема буџет Града за 2021. годину у којем је предвиђена изградња прве фазе канализације у Кисачу.

У 2020. години, у складу са условима Јавног позива, 25 младих пољопривредника је добило средства у укупном износу од 23 000 000 динара, односно 90% од вредности опреме и механизације за коју су поднели пријаву. Маја Ђуровка захвалила се Граду Новом Саду на великој подршци.

– Ово је подстрек нама, младим људима, да останемо у нашој земљи и да још марљивије радимо. Средства су нам била од помоћи већ у овој сезони, јер смо искористили приколицу и убрзали процес производње. Како наш обим производње расте, тако се и потреба за новом механизацијом повећава, а овај вид помоћи олакшава сам процес и ток рада – рекла је Ђуровка.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић је подсетио да је та мера реализована у и 2019. години када је 20 младих пољопривредника добило укупно 19 милиона динара за набавку механизације, система за наводњавање и подизање пластеника. Он је нагласио да Градска управа за привреду разматра нове начине за помоћ пољопривредницима, посебно након што је усвојен нови Правилник о преради сировина на газдинствима.

Loading Images