ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

са Нема коментара

Првог дана сајамске манифестације “Међународни дани енергетике и инвестиција“, на штанду Града Новог Сада одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили саветница градоначелника Новог Сада за имплементацију стратешких пројеката проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и директор Агенције за енергетику Града Новог Сада др Александар Н. Ашоња. Том приликом они су, свако из своје области сумирали резултате рада и најавили даље активности из домена инвестиција и енергетике.

Проф. др Маријана Дукић-Мијатовић је рекла да је поносна на резултате који су остварени у области инвестиција и запошљавања Новосађана, будући да су само компаније „Аптив“ и „Lear“, у претходне четири године запослиле преко 6000 радника, а да је „Аптив“, у септембру прошле године покренуо и производњу у новом објекту где тренутно запошљава 350 радника, са амбицијом да их запосли 800.

– Прешли смо на виши ниво инвестирања отварањем Истраживачко-развојног центра „Continental“ који запошљава 400 инжењера, а међу познатим брендовима који су Нови Сад препознали као добро пословно окружење су и „Леснина“ и холандски „CTP“ који у радној зони Север IV гради индустријски парк, са првим закупцем компанијом „BMTS“ из Хонг Конга. Очекујемо да тај објекат од 30 000 м2 буде завршен крајем априла ове године, а да „BMTS“ запосли 400 лица, од тога 50 инжењера мехатроничара – изјавила је Маријана Дукић-Мијатовић и додала – Од децембра 2020. године очекујемо да ће се у нашем граду производити чувене чоколаде, у фабрици швајцарске компаније „Barry Calebout“. У току је насипање терена и исходовање потребних дозвола, а за две недеље очекујемо и полагање камена темељца. Ту ће се налазити и развојно-истраживачки центар у оквиру којег ће 30 инжењера технологије радити на новим рецептурама чоколада. Ови пројекти говоре у прилог томе да је сарадња са новосадским Универзитетом замајац у развоју града и зато смо поносни на недавно отворени Научно-технолошки парк.

Она је најавила да су у току преговори са два угледна инвеститора о којима ће ускоро бити више информација, а као најзначајније пројекте из области енергетске ефикасности навела је пројекте „GreENERGY“, „R-SOL-E“ (Renewable Solar Energy), као и пројекат „Образовање у служби одрживости – Зелене и енергетски ефикасне школе“.

Члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић је истакао да је до 2025. године планирано да се заврши комплетно комунално – инфраструктурно опремање територије Града Новог Сада недостајућом канализационом и водоводном мрежом, а све у циљу бољег живота наших суграђана.

– Неке од најважнијих инвестиција у периоду до 2025. године свакако су нови мост на Сентандрејском путу, пешачко-инфраструктурни мост преко канала ДТД, мост на постојећим стубовима некадашњег моста Франца Јозефа као и мост у продужетку трасе Булевара Европе. Атлетска дворана и стадион са инфраструктуром планирани су у насељу Југовићево, а у центру Новог Сада планирана су средства за партерно уређење Позоришног трга. Како је Нови Сад поносно понео титулу Европске престонице културе за 2021. годину, планира се и изградња нових културних станица у различитим деловима града – рекао је Владимир Стојковић и додао да су тренутно у току сређивање улица на Подбари, изградња саобраћајних површина продужетка Булевара Јована Дучића и уређење парка на Новом Насељу.

Према речима члана Градског већа за привреду Милорада Радојевића Нови Сад је и ове године препознат као локална самоуправа која највише издваја за Акциони план запошљавања, и то преко 170 милиона динара.

-Настављамо са мерама које су се показале као добре до сада. Такође, веома битна мера за пре свега приватни сектор, микро – мала предузећа, јесу нова радна места, односно 200 хиљада динара субвенција по новоотвореном радном месту, а за то је издвојено 15 милиона динара ове године. Пратећи тржиште рада и његове захтеве, заједно са Националном службом за запошљаљвање већ годинама организујемо обуке за старе занате, из области ИТ сектора, а од пре две године и са Едукативним центром, за завариваче и руковаоце грађевинским машинама. За ову годину најављујемо обуке и за рачуновође, расписаћемо Конкурс за подршку женском предузетништву, а новина је подршка предузетништву, микро-малим предузећима са територије Града Новог Сада где ће субвенције износити и до 400 000 динара – изјавио је Радојевић.

Директор Агенције за енергетику Града Новог Сада др Александар Ашоња је објаснио да су, током 2018. године, примењене мере енергетске ефикасности, на јавним објектима у Новом Саду захваљујући којима се емитује 320 tCO2 мање, што доприноси мањем утрошку електичне енергије и нижим ценама рачуна.

– Важно је рећи да је у Новом Саду, пре два месеца пуштена у рад нова, високоефикасна когенерација од 4 MW, затим у Кинеској четврти, на објекту будућег хотела ради се соларна електрана од 25 kW, а за неколико месеци треба да почне и изградња соларне електране од 120 kW која ће се налазити на објекту школе „Милан Петровић“ на Новом Насељу – навео је др Александар Ашоња.

Loading Images