„БЕГЕЧКА ШАРГАРЕПА“ ПРОИЗВОД СА ЗАШТИЋЕНИM ГЕОГРАФСКИМ ПОРЕКЛОМ

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствоваo je конференцији за новинаре у Градској кући, на којој jе представљен бренд „Бегечка шаргарепа“ који је званично, поред „Футoшкoг купусa“ и „Фрушкoгoрскoг липoвoг мeдa“, постао прoизвoд сa зaштићeним гeoгрaфским пoрeклoм.

На конференцији су говорили и Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, директор Задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец као и један од највећих произвођача шаргарепе Јанко Медвеђ.

– Добили смо трећи производ са заштићеним географским пореклом на територији Града Новог Сада. Пре годину дана у разговору са произвођачима шаргарепе, на иницијативу ГУ за привреду, покренули смо поступак заштите географског порекла бегечке шаргарепе. Наишли смо на разумевање потрошача, а у цео процес укључила се и задруга „Бегечки повртари“. Изузетна сарадња ових годину дана крунисана је сертификатом. Цео поступак је финансирао Град Нови Сад, и наставићемо у наредном периоду то да радимо– рекао је Радојевић и додао да ће произвођачи сада бити препознатљивији на тржишту, а потрошачи ће лакше моћи да дођу до квалитетнијег производа.

Бранислав Ракетић рекао је да је Град Нови Сад постао један од градова са највише заштићених производа, и додао да је сертификација гаранција да ти производи потенцијално не буду предмет злоупотребе. Он је такође нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пружа пуну подршку и улаже максималне напоре да заштити наше произвођаче.

Директор Задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец нагласио је да читав овај процес не би био могућ без несебичне подршке Града Новог Сада и Градске управе за привреду који су, како је рекао, разумели њихову потребу да се на тај начин подржи пољопривредна и повртарска производња.

– Посао сертификације је био обиман. Почели смо са првим лабораторијским анализама још у марту, затим смо радили и групну анализу у септембру, као и појединачне анализе на шећере и бета каротине за сваког произвођача. Бегечку шаргарепу од осталих издвајају физичке и хемијске карактеритике односно укус, боја, мирис и облик. Као произвођачи смо доказани на домаћем тржишту и ту нам конкуренција није велика, али ћемо радити на признавању у европским оквирима јер је 70 % наше производње присутно у Европи – рекао је Горан Зец.

Нови Сад, 21. децембар 2017. године