ГРАД НОВИ САД СНАЖНО УЗ ДРЖАВУ У ПОДРШЦИ ПРИВРЕДИ

са Нема коментара

На конференцији за новинаре поводом другог пакета мера подршке привредним субјектима које је Град Нови Сад припремио у циљу ублажавања негативних последица епидемије болести Ковид 19, градоначелник Милош Вучевић најпре се осврнуо на епидемиолошку ситуацију. Према његовим речима дошло је до стабилизације, а како је изјавио, на јучерашњи дан било је 1445 активних случајева.

– Имамо пад броја заражених, само пре неколико дана било их је 1821. На дневном нивоу, јуче је евидентирано 20 нових случајева, што је најмање у последњих месец дана. То не значи да можемо да се опустимо, тако да ће примена мера бити настављена, јер очигледно дају резултате и доприносе релаксацији здравственог система. Опасност је и даље ту, морамо бити одговорни, те ће мере везане за коришћење базена бити на снази до краја летње сезоне, осим за спортске клубове – нагласио је Вучевић.

Како је оценио, захваљујући стабилном буџету претходних осам година, што је заслуга свих који живе у Новом Саду, Град је у могућности да помогне онима чије пословање је отежано.

– Пролетос смо издвојили у те сврхе два милиона евра, а сада пакет мера износи милион и 100 000 евра, односно 122 525 210 динара. То подразумева попуст од 50 посто за закупце пословног простора код Управе за имовину за август и септембар, али тај период ће бити продужен до краја године за све мере. По конституисању новог сазива Скупштине града, биће донети акти који то омогућавају. Попуст од 50 посто, намењен је и закупцима простора на СПЕНС- у, као и за пословни простор, земљиште за постављање мањих монтажних објеката, за све резервације, закупе тезги и аконтацију за Кванташку пијацу, код ЈКП “Тржница“. Ослобађање плаћања у висини од 100 посто вредности закупа пословног простора предвиђено је за биоскоп “Арена“, а предвиђено је и потпуно ослобођење плађања таксе за заузећа јавне површине за летње и зимске баште, киоске, уређаје за кокице. Неће се наплаћивати ни такса за истицање фирме за биоскоп, као ни фирмарина за хотелијерство и смештај и за туристичке агенције – истакао је Вучевић и додао да је мерама обухваћено 5667 предузетника, односно сваки пети привредник у Новом Саду. Како је навео, мере су креиране према степену угрожености.

– Имаћемо мање приходе у буџету због овога, али дугорочно, то је боље за Град, јер ћемо задржати радна места и помоћи привредницима да опстану. Град ће до краја године нормално функционисати, упркос озбиљним изазовима око ЈСП-а и СПЕНС-а – рекао је градоначелник.

Он је такође казао да је у Новом Саду добар тренд када је реч о запослености, тј. да се бележи раст од 5554 нова запослена у последњих једанаест месеци.

– Већина их је запослена у приватном сектору и види се шта је значио долазак великих фирми. Просечна нето зарада у Новом Саду је, од јуна 2019. до данас, порасла за 7322 динара, те износи 65 887 динара. Приближавамо се просеку од 600 евра. Нашим редовним активностима путем Управе за привреду, ове године смо 205 милиона динара инвестирали у привреду града, што обухвата програме самозапошљавања, жене предузетнице, стартапове, а у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка, издвојили смо и средства за мала и микро предузећа за куповину опреме – нагласио је Вучевић.

Loading Images