ГРАД НОВИ САД УНАПРЕЂУЈЕ ПОЛОЖАЈ НАЈРАЊИВИЈИХ ГРУПА

са Нема коментара

Управа за привреду Града Новог Сада и Центар за производњу знања и вештина, почетком септембра започели су реализацију пројекта „Локални гласови за бољу инклузију“, који се реализује у оквиру програма Подршка Европске уније инклузији Рома „Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који спроводи Стална конференција градова и општина, а финансира Европска унија кроз ИПА 2016.

Пројекат представља један од програма које Град Нови Сад организује како би унапредио положај најрањивијих група, и има за циљ да допринесе смањењу неједнакости и јачању социјалне и економске инклузије Рома у Новом Саду, а планиране активности на реализацији Пројекта трајаће до децембра 2020. године.

Тим поводом у Градској кући одржана је отварајућа конференција на којој су се обратили члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, пројектна менаџерка Татјана Ванић као и пројектна асистенткиња из Центра за производњу знања и вештина Влатка Видић.

– Када говоримо о овом Пројекту морамо се осврнути на његова три аспекта. Први је сам циљ пројекта, а и оно што Градска управа ради дуги низ година у оквиру својих програма запошљавања, а то је запошљавање теже запошљивих категорија. Трудимо се да се након завршених обука створе услови за касније запошљавање. Други аспект је да Град Нови Сад улаже напоре да привуче и средства кроз екстерне изворе финансирања за разне активности. Наравно, на крају желим да истакнем добру сарадњу јавног и цивилног сектора. Ово није прва активност коју спроводимо заједно са Центром за производњу знања и вештина и можемо рећи да је овај пројекат круна сарадње, а свакако настављамо да сарађујемо и у будућности – рекао је Милорад Радојевић и позвао све заинтересоване привредне субјекте да се пријаве на Јавни позив који ће бити објављен.

Пројектна менаџерка из Градске управе за привреду Татјана Ванић истакла је да је данашња Конференција прилика да се представи прва активност у оквиру овог Пројекта, а то је реализација Програма обука за дефицитарна занимања на тржишту рада Града Новог Сада и обука на радном месту, а све у циљу стицања и унапређења знања и вештина потребних за обављање конкретних послова.

-Како бисмо мотивисали и информисали ромску заједницу да учествују у понуђеним програмима, расписали смо Јавни позив за едукативне обуке, где ћемо након пристиглих пријава одабрати 25 полазника и омогућити им да стекну радну праксу у реалном радном окружењу код послодаваца. Кроз пројекат планирамо да се повежемо са локалним привредницима и компанијама и да их укључимо у мере побољшања запошљивости ромске заједнице. Током фебруара биће расписан и Јавни позив за све заинтересоване привредне субјекте – нагласила је Татјана Ванић.

Кроз пројекат ће се спроводити и иновативан процес индивидуалног саветовања за све кориснике и полазнике обука, програм израде Пасоша компетенција, чиме се додатно подржавају сви заинтересовани у избору обука за занимања према индивидуалним карактеристикама, компетенцијама и интересовањима.

Пројектна асистенткиња из Центра за производњу знања и вештина Влатка Видић казала је да су едукативни програми предвиђени за највише 25 припадника ромске националне заједнице са територије Града Новог Сада за обуке за занимање, и подразумева рализацију стручних обука у трајању од минимум 200 школских часова.

Приоритет за укључивање у пројекат имају лица са вишеструком рањивошћу, као што су жене самохрани родитељи, незапослени родитељи са дететом/децом, избегла и интерно расељена лица, повратници у поступку реадмисије, жртве насиља у породици, особе са инвалидитетом и корисници социјалне новчане помоћи.

Сви заинтересовани могу да се пријаве на Јавни позив до 15. децембра, а детаљније информације доступне су на сајту Градске управе за привреду www.privredans.com као и на сајту Центра за производњу знања и вештина www.cpzv.org

Loading Images