ГРАД СУБВЕНЦИЈАМА ПОМАЖЕ МАЛИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић посетио је пољопривредно газдинство Сање Кузмановић на ченејском салашу која има предузетничку радњу за прераду и конзервисање воћа и поврћа „Органик салаш 275 Ченеј“. Она од 2015. године учествује у Програму развоја органске производње на подручју Града Новог Сада и добија субвенције за набавку семена и сертификацију органске производње. Такође, 2021. и 2022. године је од Града добила субвенције за набавку опреме и за изградњу визуелног идентитета чиме је стекла услове да  изађе на тржиште са прерађеним производима.

– Пољопривредно газдинство Сање Кузмановић је регистровано 2015. године. Од самог почетка је учествовала у Програму развоја органске производње на подручју Града Новог Сада и добијала субвенције за набавку семена и сертификацију органске производње. Надам се да је континуирана подршка Града, једним делом, допринела да Сања, са својом породицом, остане да живи на Ченеју, на салашу, бави се пољопривредом и унапређује своје пословање из године у годину. Град Нови Сад је 2021. године по први пут кренуо са доделом бесповратних субвенција за суфинансирање набавке опреме за прераду воћа и поврћа и изградњу визуелног идентитета. Циљ је био да помогнемо малим пољопривредним газдинствима да на тржиште изађу, не са примарним пољопривредним производима, него са прерађеним производима, јер  ти производи на тржишту имају већу цену и доприносе јачању малих произвођача и повећању прихода. Лепо је чути да је управо тај конкурс подстакао Сању да региструје Предузетничку радњу за прераду и конзервисање воћа и поврћа „Органик салаш 275 Ченеј“. Честитам Сањи на свему ономе што ради, на добијеним субвенцијама и позивам Новосађане да следе њен пример – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Како је истакла Сања Кузмановић, објекат за прераду је изградила сопственим средствима, а 2021. и 2022. године је од Града добила укупну субвенцију у износу од скоро три милиона динара за набавку опреме и за изградњу визуелног идентитета чиме је стекла услове да изађе на тржиште са разноврсним прерађеним производима.

Током две године, укупно је из буџета Града за ову меру издвојено 22 милиона динара, а 15 малих пољопривредних произвођача је добило субвенцију. У буџету за 2023. годину Град издваја девет милиона динара за ту намену, а конкурс ће бити расписан у другој половини године.

Нови Сад, 6. март 2023. године

Loading Images