ДОЧЕКАН ПРВИ РЕЧНИ КРУЗЕР У 2023. ГОДИНИ

са Нема коментара

Први путнички брод стигао је данас у Нови Сад и тако отворио овогодишњу туристичку сезону крузера у целој Србији. Представници Града Новог Сада, Првог паробродског друштва, и Туристичке организације Новог Сада дочекали су крузер „Amaverde“ којим је стигло око 100 путника из Америке.

На Кеју, испред понтона „DP World“ где је пристао брод, за путнике је уприличен наступ фолклорног друштва, уз тамбураше и традиционално послужење, а након културно-уметничког програма гости брода ишли су у обилазак Новог Сада.

Догађају је присуствовао и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић који је том приликом свим путницима и члановима посаде пожелео добродошлицу у Нови Сад.

– Драго ми је што смо данас у прилици да дочекамо први крузер у Новом Саду у овој години, чиме и отварамо туристичку сезону крузера у целој Србији. Број путничких бродова који пристају у Новом Саду је из године у годину све већи. У 2022. години на путничком пристаништу у Новом Саду пристало је 372 брода, а искрцало се преко 35000 путника, што је више за три пута, како бродова, тако и путника у односу на пре десетак година. Наш заједнички циљ је да се вратимо на ниво од пре Короне, када је 2019. године било 430 бродова. Јако је важно оно што им понудимо када изађу са брода, јер су углавном за њих припремљени полудневни или целодневни излети. У програмима обиласка гостију су углавном центар града и Петроварадинска тврђава, посета музејима и галеријама, али и фрушкогорским манастирима и Сремским Kарловцима. У последње време, туристи су све више заинтересовани за обилазак винарија али и радионица за припремање локалне хране на ченејским салашима – рекао је Милорад Радојевић.

Према подацима Агенције за управљање лукама, на путничком пристаништу у Новом Саду у 2022. години највише бродова је пристало у јуну и то 68, када се искрцало и највише путника 6683, потом следе мај, са 65 пристајања бродова и 6321 путника и септембар, са 53 пристајања и 5556 путника. У највећем броју су гости из држава немачког говорног подручја, затим туристи из Француске и САД-а.

Нови Сад, 22. март 2023. године

Loading Images