Културно-забавне манифестације привредни потенцијал Новог Сада

са Нема коментара

Како је речено на конференцији за новинаре у Градској кући, први пут у Новом Саду прослава новогдодишњих празника третирана је као значајан туристички догађај што је резултирало повећањем броја ноћења за 50 000 у односу на претходну годину. Туристичка организација Новог Сада већ је у новембру покренула снажну кампању на телевизији, радију и друштвеним мрежама, и према њиховим подацима Нови Сад су посетили бројни туристи из Хрватске, Словеније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке, Румуније, Мађарске, Црне Горе, Немачке и Аустрије. Како је изјавио директор ТОНС-а Бранислав Кнежевић, забележен је пораст посете страних туриста за 32,2 посто, и домаћих туриста за 24,7 посто, што су подаци за првих 11 месеци 2016. Године.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић изјавио је да је Нови Сад „Октобарфестом“, „Novosadskim winter festom“ и манифестацијом „Ледена шума“ успешно продужио фестивалску сезону.

– У протеклом периоду Нови Сад је био туристички „бум“, долазили су бројни гости из наше земље и региона, што је јако битно за привреду града. Наплата боравишне таксе у 2016. години већа је за шест милиона динара у односу на 2015, а у децембру и јануару суме су скоро дуплиране. То значи да су хотели били пуни и да су више посла имали угоститељи и трговци – нагласио је Радојевић и додао да ће Град подржити све манифестације које доприносе туризму и привреди, и подстицати организацију таквих програма током целе године.

– „Фестивал љубави“ на самом почетку 2017. године само ће најавити бројна дешавања у области културе, с обзиром на то да креће реализација пројеката везаних за Европску престоницу културе. Кроз „Фестивал љубави“ ствaраоци у области културе и уметности добиће прилику да се представе публици, и веома је важно што поред забавног карактера тај Фестивал остварује сарадњу са установама попут Галерије Матице српске, Спомен збирке Павла Бељанског, Музеја града и слично. Култура је ресурс који све више доприноси привреди и туризму, па тако треба на њу и гледати – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Представник организатора зимских манифестација Роберт Чобан нагласио је да је сарадња са Градом и установама културе допринела промоцији правог духа Новог Сада. Како је он оценио највећа атракција били су фијакер и распевана јелка, а током „Novosadskog winter festa“ успешно су промовисани програми музеја и галерија.

– Посећивали су нас Београђани, амбасадори Америке и Израела, и Нови Сад је заиста био у центру збивања. Свима нама је у циљу да Нови Сад буде лепше место за живот, тако да ћемо идуће године припремити још бољи програм – рекао је Чобан.

Представница организатора Биљана Гаврић навела је да је за два месеца на новосадском главном тргу наступило 36 хорова из Војводине, 45 бендова и десетине ди – џејева, а више хиљада људи је на дневној бази посетило трг. Предстојећи „Фестивал љубави“ поново ће окупити музичаре, уметнике и установе културе али ће све бити у знаку прославе Дана заљубљених и Дана жена.

– Уместо распеване јелке имаћемо цветни зид са природним цвећем, велико срце као симболична врата за улазак на Трг – казала је Биљна Гаврић и напоменула да ће и та манифестација имати хуманитарни карактер. Наиме, парови који су се венчали у 2016. години могу да се пријаве за учешће у наградној игри, која ће открити колико се познају, а биће одржана 13. фебруара. Победници освајају брачно путовање, а сви остали добијају фотографије, које ће моћи да пошаљу порталу „НС хроника“, и они који добију највише „лајкова“ биће награђени поклонима спонзора али и једним путовањем. Такође, скулптуре студената вајарства на тему љубав, биће продаване на аукцији, а сав приход намењен је Дому за бескућнике у Футогу.