Novi majstori za izradu predmeta od kože

sa Nema komentara

Gradska uprava za privredu, u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje i Udruženjem samostalnih zanatlija Novog Sada, uručila je u Zanatskom domu sertifikate za četranaest lica koja su uspešno prošla dvomesečni kurs ručne izrade predmeta od kože, počev od 17. januara ove godine.

Sekretar Udruženja zanatlija Novog Sada Veljko Anđelić objasnio je da posao obrade kože podrazumeva pravljenje tašni, kaiševa i drugih predmeta, kao i da bi svi koji su završili pomenuti kurs mogli očekivati pomoć od Grada u vidu subvencija ukoliko se odluče da pokrenu samostalne radnje.

Kurs su pohađala lica s evidencije za Nacionalne službe za zapošljavanje, bez obzira na godine, a stručnu praksu su stekli u porodičnoj zanatskoj firmi „Iguana”.

Vlasnik firme „Iguana”, koja se nalazi u Temrinskoj ulici, Dragan Tucakov kazao je da je prezadovoljan veštinama koji su stekli polaznici kursa i da se nada da će makar polovina njih naći mesto u privredi, koja je na neki način posustala. On je istakao da, kada je pre dvadeset godina počinjao posao, nije dobio nikakvu pomoć i da mu je bilo veoma teško, i dodao da su danas uslovi za pokretanje takvog posla bolji.

Po njegovim rečima, Grad bi trebalo još više da se pozabavi tom oblašću i, kako je dodao, on stalno potencira šoping-turizam koji našoj zemlji veoma fali.

– Iz male privrede mogu se plasirati gotovi proizvodi koji su bolji i kvalitetniji od onih koje nudi Zapad. Najviše se koristi goveđa koža, koju nalazimo u Italiji i u našim fabrikama u Zrenjaninu i Rumi – rekao je on, i zaključio da su stranci oduševljni našim proizvodima koje po ovdašnjim cenama u Evropi ne mogu dobiti.

Anica Jakšić, koja je završila kurs, kazala je da je u toku porodiljskog bolovanja ostala bez posla pa se zbog toga odlučila da se okuša u nečem novom.

– Shvatila sam da moram nešto da uradim sa svojim životom jer želim da se u nekom smislu razvijem i da budem sam svoj gazda – kazala je ona. – Tada su mi u Birou za zapošljavanje ponudili ovu priliku, koju sam oberučke prihvatila prvenstveno jer sam u tome videla način da se razvijem u kreativnom smislu.

Načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović rekao je da će Grad Novi Sad u narednom periodu pratiti šta su realne potrebe građana u smislu obuka, da bi se došlo do krajnjeg cilja – a to je da svaki građanin ima priliki da nađe posao ili da se samozaposli.

Po njegovom mišljenju, kad je reč o starim zanatima i prolazu na tržištu, u narednim obukama bi trebalo da se radi na zanatima koji imaju veze s drvetom.

K. Bačkalić

Nakon završene obuke u oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata – ručna izrada predmeta od kože, polaznicima su uručeni sertifikati.

Njihovi utisci su pozitivni i mnogi od njih planiraju da nastave da se bave ovim zanatom, a vremenom i da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

“Ostala sam bez posla u toku porodiljskog bolovanja i onda sam švatila da moram nešto da uradim sa svojim životom i da želim da se razvijem i budem sama svoj gazda, da sama sebi određujem šta ću i koliko da radim i ono što uložim u taj posao da mi da lično zadovoljstvo”, rekla je Anica Jakšić, jedna od polaznica obuke.
Sredstvima grada Novog Sada obuka je realizovana u samostalnoj zanatskoj radnji. Prema rečima Dragan Tucakova, vlasnika firme izrada predmeta od kože, to je perspektivan posao i on će u svojoj firmi zaposliti dvoje polaznika kursa.

“Ja kad sam počeo da radm ovaj posao nisam dobio nikakvu pomoć, pre 25 godina sam počeo i jako mi je bilo teško na početku, zato sam se upustio u ovako nešto da bih pokazao ljudima da je lako biti privatnik i da se sve može postići uz rad i zalaganje. Nadam se da će se bar pola ovih ljudi zaposliti i naći svoje mesto u ovoj privredi koja je posustala i mislim da ćemo uspeti nešto da uradimo”, naveo je Tucakov.

“Cela ova obuka je zasnovana na praktičnoj obuci, od upoznavanja materijala do načina kako se šije i svega ostalog”, rekao je Veljko Anđelić iz Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.
Grad Novi Sad podržava ovakve aktivnosti i svake godine se iz budžeta izdvajaju sredstva za obuke.

“Za 2017. godinu grad Novi Sad je obezbedio 500.000 dinara za podršku samoobukama koje će se vršiti preko našeg partnera, Udruženja zanatlija, sa kojim imamo više nego kvalitetan i partnerski odnos. Grad Novi Sad će pratiti u narednom periodu šta su realne potrebe građana u smislu obuka, kako bi došli do krajnjeg cilja da svaki građanin Novog Sada ima i preko ovakvih prilika šanse da nađe posao”, kazao je Saša Milinović, načelnik Gradske uprave za privredu.
Novi Sad će i dalje nastaviti da realizuje slične aktivnosti sa ciljem obuke nezaposlenih lica i pronalaženja zaposlenja, dodao je Milinović.