Нови мајстори за израду предмета од коже

са Нема коментара

Градска управа за привреду, у сарадњи с Националном службом за запошљавање и Удружењем самосталних занатлија Новог Сада, уручила је у Занатском дому сертификате за четранаест лица која су успешно прошла двомесечни курс ручне израде предмета од коже, почев од 17. јануара ове године.

Секретар Удружења занатлија Новог Сада Вељко Анђелић објаснио је да посао обраде коже подразумева прављење ташни, каишева и других предмета, као и да би сви који су завршили поменути курс могли очекивати помоћ од Града у виду субвенција уколико се одлуче да покрену самосталне радње.

Курс су похађала лица с евиденције за Националне службе за запошљавање, без обзира на године, а стручну праксу су стекли у породичној занатској фирми „Игуана”.

Власник фирме „Игуана”, која се налази у Темринској улици, Драган Туцаков казао је да је презадовољан вештинама који су стекли полазници курса и да се нада да ће макар половина њих наћи место у привреди, која је на неки начин посустала. Он је истакао да, када је пре двадесет година почињао посао, није добио никакву помоћ и да му је било веома тешко, и додао да су данас услови за покретање таквог посла бољи.

По његовим речима, Град би требало још више да се позабави том облашћу и, како је додао, он стално потенцира шопинг-туризам који нашој земљи веома фали.

– Из мале привреде могу се пласирати готови производи који су бољи и квалитетнији од оних које нуди Запад. Највише се користи говеђа кожа, коју налазимо у Италији и у нашим фабрикама у Зрењанину и Руми – рекао је он, и закључио да су странци одушевљни нашим производима које по овдашњим ценама у Европи не могу добити.

Аница Јакшић, која је завршила курс, казала је да је у току породиљског боловања остала без посла па се због тога одлучила да се окуша у нечем новом.

– Схватила сам да морам нешто да урадим са својим животом јер желим да се у неком смислу развијем и да будем сам свој газда – казала је она. – Тада су ми у Бироу за запошљавање понудили ову прилику, коју сам оберучке прихватила првенствено јер сам у томе видела начин да се развијем у креативном смислу.

Начелник Градске управе за привреду Саша Билиновић рекао је да ће Град Нови Сад у наредном периоду пратити шта су реалне потребе грађана у смислу обука, да би се дошло до крајњег циља – а то је да сваки грађанин има прилики да нађе посао или да се самозапосли.

По његовом мишљењу, кад је реч о старим занатима и пролазу на тржишту, у наредним обукама би требало да се ради на занатима који имају везе с дрветом.

К. Бачкалић

Након завршене обуке у области старог занатства и уметничких заната – ручна израда предмета од коже, полазницима су уручени сертификати.

Њихови утисци су позитивни и многи од њих планирају да наставе да се баве овим занатом, а временом и да покрену сопствену производњу.

“Остала сам без посла у току породиљског боловања и онда сам шватила да морам нешто да урадим са својим животом и да желим да се развијем и будем сама свој газда, да сама себи одређујем шта ћу и колико да радим и оно што уложим у тај посао да ми да лично задовољство”, рекла је Аница Јакшић, једна од полазница обуке.
Средствима града Новог Сада обука је реализована у самосталној занатској радњи. Према речима Драган Туцакова, власника фирме израда предмета од коже, то је перспективан посао и он ће у својој фирми запослити двоје полазника курса.

“Ја кад сам почео да радм овај посао нисам добио никакву помоћ, пре 25 година сам почео и јако ми је било тешко на почетку, зато сам се упустио у овако нешто да бих показао људима да је лако бити приватник и да се све може постићи уз рад и залагање. Надам се да ће се бар пола ових људи запослити и наћи своје место у овој привреди која је посустала и мислим да ћемо успети нешто да урадимо”, навео је Туцаков.

“Цела ова обука је заснована на практичној обуци, од упознавања материјала до начина како се шије и свега осталог”, рекао је Вељко Анђелић из Удружења самосталних занатлија Новог Сада.
Град Нови Сад подржава овакве активности и сваке године се из буџета издвајају средства за обуке.

“За 2017. годину град Нови Сад је обезбедио 500.000 динара за подршку самообукама које ће се вршити преко нашег партнера, Удружења занатлија, са којим имамо више него квалитетан и партнерски однос. Град Нови Сад ће пратити у наредном периоду шта су реалне потребе грађана у смислу обука, како би дошли до крајњег циља да сваки грађанин Новог Сада има и преко оваквих прилика шансе да нађе посао”, казао је Саша Милиновић, начелник Градске управе за привреду.
Нови Сад ће и даље наставити да реализује сличне активности са циљем обуке незапослених лица и проналажења запослења, додао је Милиновић.