Одржан састанак делегација Новог Сада и Украјинског Града Лавова

са Нема коментара

Делегације Града Новог Сада и украјинског града Лавова састале су се у Градској кући како би разговаралe о унапређивању међусобне сарадње.

У име Новог Сада састанку су присуствовали помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, а делегацију Лавова чинили су амбасадор Републике Украјине Олександр Александровић, први секретар у амбасади Наталија Маркевич, директор Управе за економски развој и туризам у Кабинету градоначелника Лавова Наталија Бунда и представница Управе за међународну сарадњу и културу Лавова Ирина Максимук.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић пожелео је срдачну добродошлицу гостима као и успешну манифестацију “Дани Украјине у Србији“ која се одвија у Новом Саду.

Током сусрета констатовано је да Нови Сад и Лавов имају потписан Протокол о намерама за развијање сарадње, као и Споразум о партнерској сарадњи што представља добре формалне основе за заједничке активности у конкретним пројектима. С обзиром на сличне афинитете два града, као поља где има највише услова за успостављање ближих односа одређени су сектор информационих технологија, туризам, култура и образовање.

Представници Лавова рекли су да њихов град намерава да учествује у избору за Европску престоницу културе 2024. године, те да ће им искуства Новог Сада у том смислу бити од велике користи.

Такође, због заједничких карактеристика Новог Сада и Лавова, које се огледају у томе да је реч о привредним срединама у експанзији са нагласком на туризму и ИТ сектору, као и о својеврсним културним и омладинским центрима, обострано је изражено уверење да ће сарадња у наредном периоду бити интензивирана.

Нови Сад, 16. мај 2017. године