Održan sastanak delegacija Novog Sada i Ukrajinskog Grada Lavova

sa Nema komentara

Delegacije Grada Novog Sada i ukrajinskog grada Lavova sastale su se u Gradskoj kući kako bi razgovarale o unapređivanju međusobne saradnje.

U ime Novog Sada sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, a delegaciju Lavova činili su ambasador Republike Ukrajine Oleksandr Aleksandrović, prvi sekretar u ambasadi Natalija Markevič, direktor Uprave za ekonomski razvoj i turizam u Kabinetu gradonačelnika Lavova Natalija Bunda i predstavnica Uprave za međunarodnu saradnju i kulturu Lavova Irina Maksimuk.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović poželeo je srdačnu dobrodošlicu gostima kao i uspešnu manifestaciju “Dani Ukrajine u Srbiji“ koja se odvija u Novom Sadu.

Tokom susreta konstatovano je da Novi Sad i Lavov imaju potpisan Protokol o namerama za razvijanje saradnje, kao i Sporazum o partnerskoj saradnji što predstavlja dobre formalne osnove za zajedničke aktivnosti u konkretnim projektima. S obzirom na slične afinitete dva grada, kao polja gde ima najviše uslova za uspostavljanje bližih odnosa određeni su sektor informacionih tehnologija, turizam, kultura i obrazovanje.

Predstavnici Lavova rekli su da njihov grad namerava da učestvuje u izboru za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, te da će im iskustva Novog Sada u tom smislu biti od velike koristi.

Takođe, zbog zajedničkih karakteristika Novog Sada i Lavova, koje se ogledaju u tome da je reč o privrednim sredinama u ekspanziji sa naglaskom na turizmu i IT sektoru, kao i o svojevrsnim kulturnim i omladinskim centrima, obostrano je izraženo uverenje da će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana.

Novi Sad, 16. maj 2017. godine