ПРЕДСТАВНИЦИ НАЈВЕЋЕ РУСКЕ ИТ КОМПАНИЈЕ ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са делегацијом руске ИТ компаније “Јандекс“ која је у Нови Сад дошла у пратњи представника Кабинета министра без портфеља за иновације и технолошки развој Републике Србије.

“Јандекс“ је руска међународна корпорација специјализована, између осталог, и за интернет сервисе и производе. То је највећи претраживач на руском интернету и управља са око 60% маркетиншког дела у тој земљи. Градоначелник Вучевић истакао је да је даље унапређивање ИТ сектора важан део стратегије развоја Новог Сада, и да кључну улогу у том процесу има спрега између науке и привреде, односно струковних организација и локалне самоуправе. Као изузетно важан пројекат на том пољу истакнута је изградња Научно-технолошког парка у склопу новосадског универзитета.

На састанку је разговарано о могућности сарадње када је реч о изради бесплатне мобилне апликације мапе града намењене грађанима, али и туристима. Мапа би приказивала податке о јавном превозу, саобраћају, туристичким атракцијама и то са практичним информацијама о радном времену културних установа, угоститељских објеката, најбољим рутама и томе слично.

С обзиром на то да “Јандекс“ планира пословање у Србији, оцењено је да Нови Сад има велики партнерски потенцијал као други по величини град и својеврсан ИТ центар. Градоначелник Вучевић захвалио се Министарству на кореспонденцији нагласивши да је Град посебно заинтересован за сарадњу у духу савремених технолошких решења.

Он је такође оценио да би тако модеран сервис био од велике користи имајући у виду да Нови Сад идуће године постаје Омладинска престоница Европе, као и Европска престоница културе 2021. године што ће драстично утицати на експанзију туризма.

Нови Сад, 13. март 2018. године