ПОЧЕО 86. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отворио је 86. Међународни пољопривредни сајам који се одржава од 11. до 17. маја на Новосадском сајму. На свечаном отварању присутнима су се такође обратили министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, амбасадор Туниса у Србији Њ.Е. Сејф Алах Реџеб, помоћник министра пољопривреде Италије Франко Манцато и директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Први пут у историји Новосадски сајам има и земљу партнера и земљу пријатеља, то су Италија и Тунис. Наступиће 1518 фирми, институција и организација које долазе из 32 земље, а доносе производе и услуге из 61 државе.

-Као што смо и очекивали, хале Новосадског сајма су пуне, у посети су нам представници више држава и велики је број посетилаца. Пораст броја излагача је константан, што показује да је заиста велико интересовање и домаћих и страних компанија, институција и организација да се представе на овој манифестацији. Хвала Влади Републике Србије што пружа пуну подршку пољопривреди која јесте велика развојна шанса наше земље. Уз подршку државе, неопходно је да пољопривредници буду отворени за иновације и примену нових технологија, јер без тога нећемо бити конкурентни на тржиштима која су нам, захваљујући бољем политичком угледу Србије, данас отворена – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима министра Бранислава Недимовића, српска пољопривреда је у кругу од 1000 километара најдоминантнија, и то не само у производњи, него и у трговини.

-Циљ нам је да привучемо што више инвеститора, из Чешке, Мађарске, али и из Емирата. Као држава морамо још много да радимо у области пољопривреде, јер је Новосадски сајам постао тесан, сваки квадрат је издат. Немамо нафту, море, ни толико злата, али имамо пољопривреду и храну – нагласио је Недимовић.

Директор Новосадског сајма рекао је да ће, после више од 20 година, на тој манифестацији бити организовано 17 колективних изложби. Како је најавио, први пут биће уприличен Дан воћара, у среду, 15. маја, а изложбом хране, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ресорног Покрајинског секератријата и Града Новог Сада, промовисаће се потенцијали наше земље, док се Изложба пољопривредне механизације организује на чак 35000 метара квадратних. Амбасадор Туниса најавио је да ће Земља пријатељ наступити са 12 компанија које стижу из Африке, а представиће углавном пољопривредно-прехрамбене производе.

Loading Images