Подршка државе, покрајине и града новог сада ит сектору

са Нема коментара

Градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић заједно је са председником Владе Републике Србије Александром Вучићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем обишао „Schneider Electric DMS “ Д.О.О. Нови Сад, а обиласку су присуствовали и министри у Влади Ана Брнабић и Младен Шарчевић. Они су посетили запослене, обишли просторије и разговарали са руководством те познате софтверске ИТ компаније за истраживање, развој и инжењеринг у области управљања електроенергетским системима.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава обезбедити велику подршку ИТ сектору.

– Ове године имаћемо 700 студената више уписаних на факултете техничких наука, а из године у годину ћемо повећавати тај број, јер смо у овом сектору наишли на директну спрегу између ИТ компанија и факултета. Та сарадња је на обострaну корист и показује да образовање и привреда морају да се разумеју. Најважније је стално повезивање и проналажење заједничког интереса између образовања и привреде. Препознали смо да је време да уложимо много више у развој ИТ сектора и домаћих програмера. У овој компанији раде млади људи, чији је просек година 27, плате су драстично веће од просека Србије, а постоји јака веза између ње и факултета, коју ће држава да помаже и подстиче. Ми ћемо, осим у Научно-технолошки парк, улагати новац и у старт-ап компаније, како бисмо помогли ИТ сектору, и радити на томе да се повећа извоз софтвера из Србије – рекао је Александар Вучић.

Градоначелник Милош Вучевић истакао је да је Нови Сад себе позиционирао као регионални ИТ центар и да има снажну ИТ заједницу, пре свега ослоњену на Универзитет у Новом Саду, односно на Факултет техничких наука.

-Драго ми је што је премијер Александар Вучић могао да се увери како функционише једна од најснажнијих компанија у свету, са седиштем у Новом Саду. Показујемо да умемо да будемо најбољи у врло оштрој конкуренцији, а заједно ћемо, кроз све нивое власти, наставити да подржавамо сектор информационих технологија и да директно утичемо на број радних места, односно на економски бољитак наших грађана – рекао је градоначелник.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је нагласио да је пре десетак година у Новом Саду било запослено неколико стотина људи у ИТ сектору, а да их је данас око 10 000, што Србију позиционира као земљу која у овом делу Европе има огроман тренд раста у ИТ сектору.

Директор проф. др Драган Поповић рекао је да је ово први пут да је један премијер посетио „Schneider Electric DMS“, највећу и најуспешнију српску регионалну софтверску ИТ компанију, чији су власници „Schneider Electric“ француска мултинационална компанија и „ДМС Група“, српска компанија чији су власници професори са новосадског Факултета техничких наука.

-Наши гости су добили увид у све што радимо, као и могућност да својим предлозима помогну, a у оквиру кампање коју Влада води за препознавање значаја ИТ сектора – рекао је Поповић.

Компанија „Schneider Electric DMS“ је развила свој оригинални производ АДМС софтвер који представља интегрисано софтверско решење за управљање електричним мрежама великих градова у присуству обновљивих извора енергије.