ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА ЦЕНТРОМ ЗА ЗАШТИТУ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

са Нема коментара

На Европски дан борбе против трговине људима, начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Вера Гркавац и директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић потписале су Меморандум о сарадњи ради спровођења обуке под називом „Пасош компетенција“. Потписивању су присуствовали представници Града Новог Сада, Националне службе за запошљавање, Едукативног центра и НВО „Центар за производњу знања и вештина“ који су учесници у пројекту поменуте обуке.

„Пасош компетенција“ је обука намењена незапосленим лицима, тешко запошљивој категорији жртава трговине људима и предвиђена је Aкционим планом запошљавања Града Новог Сада за 2019. годину. Како јенаведено, када жртва успе да изађе из ланца трговине људима, кључни моменат у ресоцијализацији је запошљавање које је отежано јер жртве најчешће имају скромно образовање и биле су изложене трауматизацији, због чега је потребан приступ који ће помоћи и њиховој психолошкој реинтеграцији.

– Обука „Пасош компентенција“ помаже лицима која су биле жртве трговине људима да стекну нове увиде у своје могућности и искористе их у процесу запошљавања. Такође, помаже им да имају веће самопоуздање, реалне циљеве и мотив да активно траже посао, преквалификују се или покрену посао. У складу са споразумом који је потписала Градска управа за привреду, све обуке за незапослена лица, које финансира Град Нови Сад, спроводи покрајински „Едукативни центар“ који је за спровођење обуке „Пасош компетенција“ ангажовао стручна, сертификована лица из невладинине организације „Центар за производњу знања и вештина“ из Новог Сада. Врло брзо ћемо кренути у реализацију ове мере, а уколико покаже добре резултате овај механизам подршке може бити примењен и на друге угрожене и тешко запошљиве категорије становништва – рекао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

Републички Центар за заштиту жртава трговине људима је национална установа задужена за идентификацију жртава трговине људима на територији Републике Србије, располаже подацима о жртвама које су са територије Града Новог Сада и надлежна је да жртвама пружи и подршку у процесу ресоцијализације.

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић је истакла да је потписивање овог Меморандума веома значајно за жртве трговине људима како се оне не би вратиле у процес експлоатације.

– Како бисмо их оснажили за живот ми морамо водити рачуна о њиховом даљем опоравку, ресоцијализацији и реинтеграцији у друштво, а то једино можемо ако их обучимо да се брже и лакше запосле. Од почетка године до данас имамо 27 регистрованих жртава, а наш задатак је да им помогнемо да схвате да живот није улица, да могу да зараде на други начин, а не оним путем којим су кренуле – нагласила је Љубојевић.

У пружању подршке жртвама у овом случају заједно раде Град Нови Сад, Центар за заштиту жртава трговине људима, Едукативни центар и НВО „Центар за производњу знања и вештина“, Национална служба за запошљавање и приватни сектор.

Loading Images