STUDIJSKO PUTOVANJE U SKLOPU PROGRAMA OBUKE “OBRAZOVANJE I STRUČNO USAVRŠAVANJE ZAPOSLENIH I NEZAPOSLENIH U TURIZMU“

са Нема коментара

ИЗВЕШТАЈ
са студијског путовања у склопу Програма обуке „Образовање и стручно усавршавање запослених и незапослених у туризму“ по Републици Србији и Републици Босни и Херцеговини у периоду од 17-19.10.2021. године

У складу са Програмом развоја туризма Града Новог Сада за период од 2018-2022. године („Службени лист Града Новог Сада“, број 09/18) и Акционог плана развоја туризма Града Новог Сада („Службени лист Града Новог Сада“, број 51/18) Градска управа за привреду је организовала образовање и усавршавање запослених и незапослених у туризму на територији Града Новог Сада.
Теоријски део обуке је реализован у три, одвојена програма за незапослене, запослене у туризму и менторски рад. Обуке су се одвијале на различитим локацијама, галерија Матице српске, хотел Пупин, ресторани, у периоду од јуна до 15. септембра 2021. године уз поштовање свих прописаних мера. Програм за незапослена лица обухвата преквалификацију и квалификацују за рецепционере и куваре. Менторски рад обувата процес где појединац добија помоћ и савета од професионалца – ментора. Стручно усавршавање запослених се базирало на тренутно актуелним темама и свеукупном ситуацијом.
Теме које су обрђене: Како допринето ревитализацији туристичког тржишта након кризе-нове идеје и комуникација; Управљање туристичком дестинацијом и најбоље праксе у региону које су примењиве на дестинацију Нови Сад у условима пандемије вируса SARS-CoV-2; Маркетинг туристичке дестинације са посебним фокусом на дигитални маркетинг; Брендирање и позиционирање туристичке дестинације; Развој туристичких производа са посебним акцентом на креативне индустрије и културу имајући у виду да је Нови Сад Европска престоница културе; Унапређење стандарда и понуде домаћинстава која се баве руралним туризмом; Канали продаје туристичке дестинације који се усклађују са Туристичком организацијом Града Новог Сада (ТОНС); Механизми екстерног финансирања пројеката и развој заједничких пројектних идеја на територији града Новог Сада.
Менторски рад је обухватио различите позиције у кухињи и у кућном домаћинству; практичне вештине у области гастрономије; технологије и организовања кухиње, стандардизације кућног домаћинства и одржавања хигијене у условима спречавања ширења вируса SARS-CoV-2.
Обука за незапослене се односила на рецепционре/ке и куваре/це, односно тематска обука за технологије и организацију објекта за пружање услуга смештаја, проблематици са становишта безбедности и сигурности, усвајању стандарда и стандардних оперативних процедура.
Програм студијске посете обухватиo је путовање аутобусом на релацији Нови Сад-Ужице-Златибор-Вишеград-Требиње-Нови Сад у периоду од 17-19. октобра 2021. године; смештај у хотелу на бази ноћења са доручком; потребне улазнице за посете културно-историјским знаменитостима, вечеру на Златибору и Требињу, посета Ужицу са стручним предавањем у сарадњи са ТО Западне Србије, одлазак на Златибор и организација стручног предавања, наставак пута за Вишеград, обилазак старог моста и споменика Иви Андрићу, посета Андрић граду, посета Винарији Анђелић, обилазак Требиња (илетиште Црквина, Херцеговачка Грачаница са посетом гробу Јована Дучића, галерија позлаћених икона са маузолејем) са стручним предавањем. Стручна екскурзија је спроведено по унапред дефинисаној агенди, а према следећем садржају:
• Први дан: полазак из Новог Сада у раним јутарњим часовима, долазак у Ужице. Наставак пута на Златибор, смештај у хотелу. Стручно предавање одржано у ресторану Kalem by Zak о пословању хотела и ресторана, као и о важности људских ресурса у угоститељству.
• Други дан: Обилазак старог моста, чувене Ћуприје на Дрини и споменика Иве Андрићу, посета Андрић граду, који су изградили Емир Кустурица и Влада Републике Српске у част Нобеловца. Вожња бродом. Наставак пута према Требињу. Смештај у хотел и одлазак на дегустацију вина у Винарију Анђелић која шест генерација гаји винову лозу (између осталих, аутохтону сорту Жилавку) и производи вино.
• Трећи дан: Требиње – Најјужнији град БиХ, у долини реке Требишњице, најдуже понорнице у Европи. Стручно предавања у сарадњи са Туристичком организацијом Требиња. Обилазак са водичем, Арсланагића моста из XVI века саграђеног од камена, Требишњице, манастира Тврдош из XVI века, као и цркве Грачанице. Повратак за Нови Сад у касним вечерњим сатима.
Стручна екскурзија има за циљ да помогне укључивање у туристичке токове, као и унапређење наступања на туристичком тржишту, као и повезивање истих и сличних актера у туристичкој делатности – умрежавање.

Loading Images