ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДИЈАЛОГОМ ДО ОРИГИНАЛ ПРОИЗВОДА“

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је отварању конференције „Дијалогом до оригинал производа“ коју организује Савез произвођача традиционалних производа Србије „Оригинал Србија“.

Конференција је у склопу истоименог пројекта који има за циљ повећање видљивости и разумевање значаја сарадње удружења и јавних власти за обезбеђивање промовисања производа са ознаком порекла.

-У свету су све више на цени аутентични, традиционални производи са географским пореклом. Они својим квалитетом на најбољи начин промовишу подручја са којих долазе, а са друге стране ознака географског порекла је значајно маркетиншко средство које произвођачу гарантује предност у односу на конкуренцију у тржишној утакмици. Очување оваквих производа и њихова тржишна валоризација је национални интерес. Град Нови Сад је то препознао и од 2016. године субвенционише сертификацију производа са ознаком географског порекла. Укупна средства за ове намене у периоду од 2016 до 2021. године износе скоро девет милиона динара и додељена су удружењима „Футошки свежи и кисели купус“, Друштву пчелара „Јован Живановић“ и ОЗЗ „Бегечки повртари“ те је око 80 произвођача са територије Града добило сертификат за производе са ознаком географског порекла – рекао је Милорад Радојевић.

Након уводног дела конференције уследили су панели на теме „Дијалогом до оригинал производа“ и „Партнерства на локалу“ а учесници су били представници Министарства пољопривреде, Завода за интелектуалну својину, Савеза „Оригинал Србија“, асоцијације „Етно мрежа“, Института „ФИНС“, консултантске куће „СЕЕДЕВ“ као и представници Града Новог Сада и Сомбора.

Партнер на пројекту „Дијалогом до оригинал производа“ је „Етно мрежа“ – асоцијација која окупља удружења рукотворина и непрехрамбених производа са ознаком географског порекла, а преко конкурса Београдске отворене школе Савез произвођача је добио подршку за овај пројекат који финансира Европска унија.

Loading Images