ТРИДЕСЕТ НЕЗАПОСЛЕНИХ НОВОСАЂАНА УСПЕШНО ЗАВРШИЛО ОБУКУ У ОБЛАСТИ СТАРОГ ЗАНАТСТВА И УМЕТНИЧКИХ ЗАНАТА

са Нема коментара

У оквиру Акционог плана запошљавања Града Новог Сада реализована је Обука за старе и уметничке занате и послове домаће радиности која обухвата цeлoкупaн прoцeс изрaдe уникaтних прoизвoдa, уз кoришћeњe мaхoм jeднoстaвних aлaтa. Обуку коју је спровело Удружење самосталних занатлија Нови Сад, похађало је тридесет лица са евиденције Националне службе за запошљавање. Након завршетка обуке, у просторијама Удружења одржана је свечаност на којој је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић доделио сертификате за успешно завршену обуку.

-Веома ми је драго што ћемо данас свима који су стекли знања из области старог занатства и уметничких заната доделити сертификате. Обука се спроводи у оквиру Акционог плана запошљавања Града Новог Сада већ неколико година уназад. Препознајемо занатство као веома важан сегмент привреде Града и оваквим мерама желимо да сачувамо старе занате, што није једноставан посао у време нових технологија. Такође, трудимо се да кроз овакве мере помогнемо незапосленима да се пре свега обуче и да евентуално покрену сопствени посао. Да бисмо то омогућили, у буџету за 2019. годину, предвидели смо још више средстава за другу фазу обуке, у оквиру које ће полазници стећи конкретнија знања из ових области – изјавио је Милорад Радојевић и додао да је Град Нови Сад лидер у Србији када је реч о програмима запошљавања – Наш Акциони план запошљавања подразумева издвајање од 160 милиона динара. Ако имамо у виду да прва следећа локална самоуправа издваја 45 милиона динара, онда је јасно да Нови Сад веома озбиљно схвата проблем незапослености и да кроз различите програме и мере жели да допринесе решавању тог проблема.

Председник Удружења самосталних занатлија Славко Новаковић је истакао да улагања у овај сектор много значе, али и да је неопходно да држава донесе Закон о занатству и да се примени дуални систем образовања, те да оно постане формално како би се најбрже и најефикасније решио проблем незапослености.

У оквиру Обуке, која је трајала три месеца полазници су имали прилику да савладају почетна знања у шест различитих занатских категорија: уметничко осликавање на текстилу, стаклу и глини, ручна израда предмета од глине, израда рамова, урамљивање и рестаурација, ручно ткање, ручна израда сапуна и ручно кукичање.

Loading Images