УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА „ДИЗАЈНИРАЈ СВОЈ ПОСАО 2“ НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић примили су у Градској кући полазнике пројекта „Дизајнирај свој посао 2“ који реализује Центар за омладински и друштвени развој „Res Polis“ уз финансијску подршку Извршне агенције за образовање, аудиовизуелну политику и културу у оквиру Еразмус+ програма Европске уније.

Циљ Пројекта је подизање запошљивости младих, укључивањем незапослених младих у обуке за веб и графички дизајн. Пројекат траје 12 месеци почевши од марта ове године, реализује се на простору Републике Србије, Хрватске и Албаније, а једна од активности на пројекту је и посета учесника обуке Новом Саду и обилазак ИТ компанија.

– Драго ми је да у Градској кући можемо да угостимо 30 младих људи из Хрватске, Албаније и Србије који се кроз овај Европски пројекат упознају, стичу нека нова знања када је реч о ИТ сектору, али стичу и могућност за запошљавање у наредном периоду. Одлучили смо се да им пружимо подршку, јер Нови Сад као центар ИТ индустрије у Републици Србији који запошљава око четири хиљаде људи у том сектору и има простора за још запошљавања, препознаје њихов значај, као и значај ИТ сектора – рекао је Милорад Радојевић.

„Дизајнирај свој посао 2“ је пилот пројекат кроз који ће се тестирати могућност примене нових програма обуке и преквалификације које би националне службе за запошљавање могле понудити незапосленимa и тржишту рада. Током едукације и праксе предвиђене пројектом израдиће се приручници за коришћење и спровођење програма, као и други алати који ће омогућити њихову одрживост и након завршетка пројекта.

– Након првог тренинга групе незапослених лица одржаног у мају у Тирани, за графичке дизајнере, и другог, одржаног у јуну у Сиску за веб дизајнере, Бечеј је домаћин финалног тренинга, и за графичке и за веб дизајнере. Близину Бечеја Новом Саду, гости из Албаније, Хрватске и домаћини конференције, учесници из Србије, искористили су да посете наш град. Овде могу да се увере у пракси како функционише сектор информационих технологија у једном великом граду – рекао је Александар Петровић.

Према речима координатора пројекта из Центра за омладински и друштвени развој „Res Polis“ Бориса Негелија тај Пројекат има за циљ оспособљавање одређеног броја младих људи који ће након завршетка пројекта бити вршњачки мултипликатори, односно тренери.

– Обука је бесплатна, а обавеза мултпликатора је да након стеченог знања, кроз 12 радионица које ће бити одржаване од средине септембра па до краја године, преносе знање другим младим особама. Сваки од тренера имаће групу од 10 до 12 младих људи којима ће прености стечено знање – нагласио је координатор пројекта Борис Негели.