УЗ ПОДРШКУ ГРАДА ЦЕНТАР „ОРГАНСКИ ПРОИЗВОДИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ“ ОСНОВАН НА ЧЕНЕЈУ

са Нема коментара

Дистрибутивни центар “Органски производи на једном месту“ основан је на Ченеју уз подршку Града Новог Сада. Реч је о пројекту који се реализује по угледу на најбоље праксе у Европи, да се свежи, локални, органски производи могу купити на једном месту. У дистрибутивном центру прикупљају се различити пољопривредни производи од органских произвођача са територије Новог Сада, и ту се пакују, сортирају, складиште, одатле се дистрибуирају, а у центру се добијају и повратне информације од потрошача. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је дистрибутивни центар и разговарао са представницима удружења “Органски сад-Нови Сад“.

– Захваљујем се домаћинима на Ченеју и свим произвођачима из Новог Сада који су овде као једна сложна породица, тржиште их је ујединило да заједнички наступају, а рекао бих да производе здраву и квалитетну храну. Покушавамо да ојачамо мање пољопривредне произвођаче и да обратимо пажњу на газдинства која раде веома добро. У последњих 10 година, Град је издвојио 35 милиона динара за подршку пољопривредницима који се баве органском производњом. Читав низ акција организујемо, наступамо заједно на сајмовима, спроводимо едукацију, помажемо набавку опреме и слично. Ове године издвојили смо највећи износ до сада у те сврхе, односно 5,5 милиона динара, и настојимо да сваки пут правимо искорак. Добра вест је да, до краја октобра, очекујемо почетак радова на изградњи канализационе мреже на Ченеју. Добили смо новац од Републике Србије кроз пројекат “Чиста Србија“ и биће изграђено готово 20 километара канализационе мреже са пречистачем, што покрива комплетно насеље. Житељи на то чекају деценијама, и сада, уз подршку државе коначно решавамо то питање – нагласио је градоначелник Вучевић.

Представница удружења “Органски сад-Нови Сад“ Нада Летић, рекла је да то удружење постоји од 2014. године и изразила наду да ће производе из центра пласирати и ван Новог Сада.

– Палета наших производа је веома широка, од готових производа до прераде воћа и поврћа. Моја породица користи читаво имање од 2 хектара и ми нудимо људима оно што за себе производимо, јер нам је мотивација била да за своју децу обезбедимо здраву храну. Једни другима помажемо, наступамо на сајмовима и манифестацијама, рекламирамо се на интернету. Овде је тренутно асортиман 11 произвођача, а Удружење броји преко 20 чланова – истакла је Нада Летић.

Loading Images