ОБУКА И ОБРАЗОВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА И СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ АКТЕРА ИЗ ОБЛАСТИ ТУРИЗМА

са Нема коментара

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је представљању Програма „Обука и образовање незапослених лица и стручно усавршавање запослених актера из области туризма“ који спроводи Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“ у сарадњи са Градском управом за привреду.

Основни циљ програма је да омогући доквалификацију запослених у туристичком сектору Новог Сада као вид целоживотног учења, као и доквалификацију и преквалификацију незапослених лица која дужи период немају посао за занимања туристичко-угоститељског смера.

-Град Нови Сад последњих неколико година има снажну експанзију када је реч о туризму. Током 2018. године у нашем граду је остварено више од 452 хиљаде ноћења, док је у 2017. години тај број износио око 250 хиљада. Пратећи те трендове, али и две титуле које град има, пробудио се и приватни сектор, те је све више смештајних капацитета и угоститељских објеката. Градска управа за привреду је анализирајући ситуацију дошла до сазнања да постоји несразмера у понуди и потражњи на тржишту рада када говоримо о кадровима, али и о нивоима знања оних који већ раде у области туризма. Из тог разлога издвојили смо шест милиона динара како би 150 људи прошло ове обуке, које ће се на крају завршити студијским путовањем. Драго нам је што ћемо то радити са еминентном институцијом као што је „ХОРЕС“ и сигуран сам да ће ове обуке дати резултате. Заједнички циљ нам је подизање компетентности актера у домену туризма Града Новог Сада и конкурентности туристичке дестинације Нови Сад, затим допринос повећања броја долазака и ноћења туриста, повећања потрошње по једном туристи и стимулисање приватног сектора – рекао је Радојевић.

Обуке за обе циљне групе обухватају и практични део обуке, односно посете најбољим праксама у региону. Едукација запослених из области туризма вршиће се кроз организовање радионица у домену туризма и обухватиће 50 полазника, представника јавног, приватног и цивилног сектора. Фокус едукација за запослене биће на дестинацијском менаџменту, дигиталном маркетингу и продаји, развоју производа, брендирању и позиционирању дестинације као и доступним фондовима за финансирање пројеката. Обука за незапослене укључиће 100 полазника са евиденције Националне службе за запошљавање, а занимања за које се врши обука су рецепционер, кувар, собарица, конобар и велнес сарадник, а сви полазници након обуке добиће сертификате.

Догађају су присуствовали и директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“ др Геори Генов, као и директор хотела „Шератон“ Јован Младеновић.

Директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“ др Геори Генов је нагласио да се за извођење обука ангажују најеминентнији предавачи који имају формално образовање из предметних области као и вишегодишње радно искуство на водећим позицијама и у реализацији обука за групе.

-Успоставили смо и уговорну сарадњу са еминентним хотелијерима и ресторатерима широм Србије како би се обезбедили технички капацитети за континуирано спровођење обука. Прелиминарни резултати показали су да се од око 700 незапослених лица, њих око 520 запослило захваљујући компетенцијама које су стекли на обуци – нагласио је др Геори Генов.

Највећи део обука ће се спроводити у хотелу „Шератон“, а директор хотела Јован Младеновић је рекао да овакве едукације за „Шератон“ значе доступност правом образовању кадрова што даље утиче не само на конкурентност дестинације већ и на имиџ.

Заинтересовани пријаве могу подносити Градској управи за привреду и Пословном удружењу хотелско-угоститељске привреде „ХОРЕС“.

Loading Images